AKTUELNO

O tome kakva su prava dece rođene van braka kada je reč o imovini njihovih roditelja, govorio je advokat Aleksandar Radivojević.

- Bez obzira da li su rođena u braku ili van braka deca imaju identično pravo prema imovini svojih rodielja koji supreminuli. Često imamo slučaj da neka deca koja su i ustanovila svoj status vanbračnog deteta mogu čak i kasnije da se pojave u ostavinskom postupku – rekao je Radivojević.

Kako kaže, ukoliko neko na neki način ospori status deteta, onda najčešće ostavinski sud ili notar prekidaju postupak i upućuju na parnicu ono lice koje treba da ustanovi to svoje pravo. - Ukoliko je dete utvrdio da je rođeno od strane roditelja koji su upisani u matične knige, onda nema šta da se dokazuje. Oni po prvom naslednom redu nasleđuju sva prava i imaju svi jednaka prava. Ukoliko je neko od dece preminuo pre roditelja na njegovo mesto dolaze njegova deca, ukoliko ih nema,  onda ta imovina koja njemu pripada deli se na preostale naslednike - rekao je Radivojević.

Foto: Printscreen

Kako kaže, naslednici nasleđuju i dugove ostavioca ali samo do visine naslednog udela. - Ukoliko dugovi prevazilaze imovinu koja se nasleđuje osoba nema obavezu da vraća dugove - rekao je advokat.

#Advokat

#Nasledstvo

'