AKTUELNO

Predsednica Komore izvršitelja Svetlana Manić, predsednik Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Velimir Knežević i advokat Predrag Savić, za gledaoce NOVOG JUTRA televizije Pink, dali su odgovore na pitanja kada i zbog čega izvršitelj kuca na vrata, da li se i koliko poštuje zakon, šta se a šta ne sme da se nađe u popisu plenidbe, ali i na mnoga druga.

- 2002.godine, Vlada Japana preko svoje ambasade u Beogradu, donirala je Udruženju amputiraca Srbije u to vreme opremu vrednosti oko 22 hiljade dolara. Mogla je da se nabavi kompletna oprema za jednu salu za vežbanje, za teretanu. I tada su te sprave po dogovoru iz najbolje namere stavljene u prostor Sportskog centra Banjica, kako bi mogli svi da ih koriste – rekao je predsednik Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Velimir Knežević.

Foto: Printscreen

Prema njegovim rečima, vaterpolo klub Partizan ušao je u neke sudske sporove koje su izgubili i došlo je do naplate potraživanja iz imovine dužnika.

- Mi lično ne možemo da zamerimo nikome da je u proceduri napravio neku grešku, ali popisano je i ono što je pripadalo nama. Uz podršku Vlade Japana dostavljena je dokumentacija, ali na engleskom jeziku. Sudski izvršitelj iako smo doneli svu dokumentaciju, kaže da nije podneto u predviđenom roku i upućuje nas da podnesemo prigovor – rekao je Knežević.

- Kada izvršitelj izlazi da popisuje pokretne stvari, on potpisuje stvari koje su u državnini izvršnog dužnika, izvršitelj je pravilno uradio, jer na terenu moramo prvo da gledamo papire. Moramo za sve što se tvrdi da imamo i odgovarajuće dokaze. Što se tiče prigovora trećeg lica, izvršitelj je postupio onako kako je smatrao da je ispravno, sada je na potezu sud, i oni će odlučiti da li će te stvari biti vraćene ili neće – reklaje predsednica Komore izvršitelja Svetlana Manić.

Foto: Printscreen

Prema njenim rečima, pored pravne strane priče traži se i neko mirno rešenje i sporazum koji ako se postigne ne mora da se izvrši takvo namirenje, nego sporazumno, dogovorom.

- Ako bi prevedeni ugovor bio dostavljen blagovremeno i ukoliko bi se dokazalo da te stvari pripadaju trećem licu, naravno da bi izvršitelj obustavio postupak prema tim stvarima. Što se tiče rada izvršitelja naš rad podleže trostrukoj kontroli, i ona je svakodnevna – rekla je Manić.

- Prava dužnika mogu da se zaštite kroz kontrolu zakonitosti i rada izvršitelja. Zakonodavac je predvideo čak tri vida zaštite. Prvu pruža Sud, Komora, a može i Ministarstvo pravde. Naravno ta zaštita bi morala da bude mnogo delotvornija kada su u pitanju građani. Sasvim sigurno da je posao izvršitelja veoma isplativ. Takse su izuzetno visoke - rekao je advokat Predrag Savić.

Foto: Printscreen

- Izvršitelj za vreme sprovođenja izvršenja prvo sve vreme vrši jedno posredovanje između stranaka radi eventualnog pronalaženja sporazumnog rešenja. Što se tiče srazmernosti, ne može da proda imovinu koja vredi petostruko više. Prodajom imovine namiriće se poverioc, ali će ostatak imovine biti vraćen dužniku – rekla je Manić.

#Imovina

#Izvršitelj

#Novo jutro

#Sud

#Zakon

'