AKTUELNO

Konkurs za upis u vrtiće završen, evo kada će biti objavljene preliminarne liste i do kada roditelji mogu da se žale Ovogodišnji konkurs za upis dece u beogradske predškolske ustanove koji je trajao od 8. aprila, završen je 17. maja, a 10. juna biće objavljene preliminarne rang liste, posle čega će uslediti rok za žalbe koji će trajati do 19. juna.

Dinamika konkursa predviđa da upisne komisije razmatraju žalbe roditelja od 20. do 28. juna, dok će konačne liste upisane dece biti objavljene početkom jula.

Kako je rekla Aleksandra Čamagić, gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu, na teritoriji grada Beograda u toku je izgradnja nekoliko novih objekata, tako će se i tokom godine otvarati nova mesta. Povećanje kapaciteta očekuje se u toku leta, nakon što analize dolaznosti pokažu gde je moguće odobriti više slobodnih mesta, odnosno koliko budućih školaraca napušta vrtiće.

- Ono što je bitno, a što se često smetne s uma je, da je za vrtiće moguće konkurisati tokom cele godine, ne samo za vreme konkursa. Konkurs je roditeljima bitan jedino zbog činjenice da su tada najpreciznije informacije o slobodnim mestima, s obzirom na to da je članom 28 Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju regulisano da radna godina počinje 1. septembra - zaključila je sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu.

1. Koje su opcije za majke koje moraju na posao pre septembra?

- Deca se u vrtić mogu upisati tokom cele godine. Svaka predškolska ustanova prima i upisuje decu i u februaru, maju, junu ako postoje tehničke mogućnosti, odnosno slobodna mesta. Zakonom je predviđena radna godina koja traje od 1. septembra do 31. avgusta. Deca predškolskog uzrasta napuštaju vrtiće i prelaze u školu, i zato od 1. septembra ima najviše mesta u vrtićima, kada započinje i nova radna godina - navode u Sekretarijatu.

2. Kako moguće upisati dete u vrtić odnosno jaslice, ako ima manje od godinu dana?

- U vrtić se mogu upisati deca najranije od 6 meseci starosti. Svaka predškolska ustanova prima zahteve za upis dece od 6 meseci do 1 godine starosti. Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju u Članu 30 predviđeno je da se za decu uzrasta od 6 meseci do 1 godine može, u slučaju da ima 7 dece, oformiti jaslena grupa- navode oni.

3. Da li postoje vrtići u Beogradu koji rade subotom ili možda i nedeljom?

- Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu podržava sve nove ideje na polju predškolskog obrazovanja i trudimo se da izađemo u susret potrebama mališana i roditelja. Do sada nije bilo inicijativa za uvođenje sličnih dodatnih usluga u Beogradu poput usluga u okviru pilot faze predstavljene u zrenjaninskim vrtićima - kažu oni i dodaju:

- Ukoliko se u budućnosti ukaže potreba, sprovešćemo neophodne analize i spremni smo da odgovorimo svim zahtevima, kao i da razmotrimo sve mogućnosti za uvođenje novih ili dodatnih usluga - zaključuju iz Sekretarijata.

Autor: