AKTUELNO

Konkurs za upis u predškolske ustanove raspisuje se jednom godišnje, uglavnom na proleće, ali roditelji tokom cele godine mogu da konkurišu za upis u vrtiće.

Izuzetak je samo period kada se podnose prijave na veliki konkurs i odlučje o žalbama. Ukoliko u državnom obdaništu nema mesta, ustanova je dužna da roditeljima izda odbijenicu sa kojom mogu da upišu dete u privatnu predškolsku ustanovu, uz subvenicju Grada.

U privatna obdaništa je trenutno upisano više od 23.000 mališana. Na odbijenicu imaju pravo isključivo roditelji i staratelji za koje državna predškolska ustanova tim dokumentom potvrdi da nema dovoljno kapaciteta za upis deteta. Dakle, odbijenicu neće dobiti roditelji za čije mališane ima mesto u državnom vrtiću, ali oni iz nekog razloga žele da im deca pohađaju privatne predškolske ustanove.

Pravo na dotirani boravak nemaju roditelji koji ne žele da im dete pohađa državnu predškolsku ustanovu, iako ima slobodnih mesta. Oni mogu dete upisati u privatno obdanište i plaćati punu cenu boravka, koja se kreće od 250 do 400 evra, u zavisnosti od predškolske ustanove.

Prvi put, od septembra ove godine, Grad će subvencionisati pun iznos ekonomske cene boravka u iznosu od 33.000 dinara za oko 58.000 mališana u državnim ustanovama. Isti iznos biće dotiran i roditeljima oko 22.000 dece upisane u privatne predškolske ustanove, a ostatak do punog iznosa u toj ustanovi će plaćati mame i tate. Talas poskupljenja zahvatio je prošlog septembra i privatne predškolse ustanove. Mnoge su, prvadajući se poskupljenjem namirnica za spremanje obroka, sredstava za higijenu, podigle cenu za oko deset odsto.

Od 2015. godine, kada je počeo projekat subvencionisanog boravka dece u privatnim obdaništima, iz budžeta Beograda je izdvojeno više od 20 milijardi dinara, a broj privatnih vrtića je povećan sa 50 na 450. U državne i privatne vrtiće ide oko 80.000 dece. To je oko 35.000 više u odnosu na 2012. godinu kada je Beograd imao oko 45.000 dece u obdaništima.

Autor: