AKTUELNO

Hladni front koji je pravio haos u Sloveniji i Hrvatskoj, stigao je popodne u Srbiju, a talas zahlađenja drastično obara temperature neverovatnom brzinom.

Prema projekciji sajta koji prati vremenske nepogode "Vreme&radar", vidi se kako se hladni vazduh iz Evrope polako kreće ka Srbiji. Pogledajte mapu kretanja iz sata u sat:

Hladni front podelio Srbiju na dva dela

Podsetimo, jak talas zahlađenja stigao je danas u Srbiju i drastično je oborio temperature u gotovo svim gradovima. U Valjevu je za samo sat vremena temperatura pala za čak 9 stepeni, u Beogradu za 5, a u Sremskoj Mitrovici za 4 stepena.

Kako smo ranije pisali, prema meteorološkim najavama temperaturne razlike u odnosu na prethodne dane biće čak 15 stepeni, a kako je objavljeno na sajtu RHMZ u 17 časova, u Valjevu je sa 26 stepeni u 16 časova, pala na 17 stepeni u 17 časova. U Sremskoj Mitrovici je sa 16 stepeni palo na 12 stepeni.

Osetno hladnije je u Beogradu, gde je za samo sat vremena temperatura pala sa 20 na 15 stepeni.

Ipak najveća razlika u temperaturama ogleda se u Somboru i Negotinu. Tako je u Somboru u 17 časova zabeleženo samo šest stepeni, a u Negotinu 26, dok je u Kragujevcu 20 stepeni.

Foto: vremeradar.rs

Promena počela i u Beogradu, stigao i saharski pesak

Nešto posle 15 časova u Beogradu je počeo da duva vetar, sunca nema, prilično se smračilo i već se oseća da je hladnije nego što je bilo danas.

Foto: vremeradar.rs

- Upravo kreće promena vremena u Beogradu, tako da od ovog trenutka imaćemo pad temperature sve do ujutro, na do 7, 8 sati kada će temperatura pasti za jedno 20 stepeni u odnosu na ovo vreme sada. Sada je otprilike 27 stepeni, ujutro kad se budemo probudili biće 7, 8 stepeni u Beogradu - rekao je naš čuveni klimatolog profesor dr Vladimir Đurđević.

Foto: vremeradar.rs

"Prljava kiša" pala u Nišu

Najavljivana kiša koja nosi saharski pesak, takozvana "prljava kiša", pala je u Nišu. Iako je kiša jedva nakvasila tlo, ostala je i te kako vidljiva na automobilima.

Podsetimo, u Sloveniji je pao sneg, najavljena promena vremena stigla je u Hrvatsku sa jačim naoblačenjem, kišom i pljuskovima najpre na severozapadu zemlje, a proširiće se i na ostale predele, a uskoro stići i u Srbiju.

Dolazak hladnog talasa u našoj zemlji najaviće jak, olujni vetar, a prvi delovi Srbije koji su na udaru jesu - popodne Vojvodina, a zatim uveče i centralna Srbija.

Autor: