AKTUELNO

Hladni front stigao je u Hrvatsku, jak talas zahlađenja na putu je ka Srbiji!

Dolazak hladnog talasa u našoj zemlji najaviće jak, olujni vetar, a prvi delovi Srbije koji su na udaru jesu - popodne Vojvodina, a zatim uveče i centralna Srbija. Temperatura postepeno pada i sve to uvertira je za drastično zahlađenje koje nas čeka sutra, kada će jutarnje temperature u nekim delovima zemlje biti tek nešto iznad nule! Hladno će biti i u gradovima, oko 5 stepeni, dok će najviša dnevna biti svega 9!

Foto: Pink.rs/j. nerić

- Upravo kreće promena vremena u Beogradu, tako da od ovog trenutka imaćemo pad temperature sve do ujutro, na do 7, 8 sati kada će temperatura pasti za jedno 20 stepeni u odnosu na ovo vreme sada. Sada je otprilike 27 stepeni, ujutro kad se budemo probudili biće 7, 8 stepeni u Beogradu - rekao je upravo naš čuveni klimatolog profesor dr Vladimir Đurđević.

Nešto posle 15 časova u Beogradu je počeo da duva vetar, sunca nema, prilično se smračilo i već se oseća da je hladnije nego što je bilo danas.

Foto: Pink.rs/j. nerić

U Nišu je pala prljava kiša, odnosno kiša sa česticama saharskog pesaka.

U Hrvatskoj već haos

U Hrvatskoj je već stigla najavljena nagla promena vremena. Počelo je jakim naoblačenjem, kišom i pljuskovima, padavine će se potom intenzivirati kako odmiče dan Lokalno je moguće i nevreme, na što upozorava hrvatski Meteoalarm, sistema upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda. Građani javljaju da jak vetar čupa drveće i da je osetno hladnije.

I u Srbiji se spremite sa jak olujni vetar

"Tokom dana vetrovito uz umeren i jak jugozapadni vetar i dalјe povećanje oblačnosti, u drugom delu dana biće mestimično sa kišom i lokalnim plјuskovima sa grmlјavinom. Vetar će posle podne biti u skretanju na umeren i jak severozapadni i to prvo u Vojvodini, a uveče i u centralnoj Srbiji", navodi se u najnovijoj meteorološkoj najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) za danas.

Kako ističu, "u zoni fronta vetar će danas ponegde dostizati i udare olujne jačine".

Foto: Unsplash.com

Osetan pad temperature uveče i u toku noći, sutra smrzavanje

Dnevna temperatura danas će se kretati se od 21 stepeni Celzijusa na severozapadu Vojvodine do 30 stepeni na istoku i jugoistoku Srbije, a uveče i noću u svim predelima zemlje biće u osetnom padu.

RHMZ naglašava da ćemo sutra, 17. aprila, imati pad temperatura za čak 15 do 20 stepeni u odnosu na prethodni period!

"Sutra, 17. aprila, oblačno i osetno hladnije, mestimično sa kišom i lokalnim plјuskovima koji će na jugu i jugoistoku Srbije biti praćeni i grmlјavinom i lokalno većom količinom padavina. Na planinama jugozapadne i južne Srbije prelazak kiše u sneg", navodi se u meteorološkoj najavi RHMZ.

Kiša cele nedelje

Meteorolozi RHMZ najavljuju da se do kraja sedmice očekuju da bude sveže i sa čestim padavinama.

Kako navode, dnevne temperature će biti malo ispod ili oko proseka za ovo doba godine, u većini krajeva od 12 do 16 stepeni Celzijusovih, mestimično sa kišom i lokalnim plјuskovima, dok će na visokim planinama jugozapadne i južne Srbije povremeno padati sneg.

Foto: Pink.rs/j. nerić

Gde će padati sneg

Nedeljko Tororović , meteorolog prognostičar, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao je da će u planinskim predelima padati sneg.

- Na visinama iznad 1.000 metara će se zabeleti - rekao je Todorović ističući da u tim delovima postoji i rizik od mraza, dok se u pojedinim brdskim predelima i kotlinama mraz očekuje u petak i subotu, zbog delimičnog razvedravanja.

Popaljeni meteoalarmi u celoj Srbiji

Cela Srbija danas je pod žutim meteoalarmom, a negde i zbog tri pojave, ako što je to slučaj u Banatu i Jugozapadnoj Srbiji.

Sutra će biti znatno hladnije, ali prema trenutnom meteoalarmu, žuti je upaljen samo u Jugoistočnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji, dok je 18. aprila na snazi samo na KiM.

Temperature za veće gradove

Jutarnje temperature u većim gradovima Srbije sutra će biti oko ili ispod 5 stepeni Celzijusovih, dok me maksimalne biti biti 7, 8, najviše 9 stepeni.

U nastavku pogledajte tabelarni prikaz petodnevne prognoze vremena:

Bioprognoza za danas

"Relativno nepovolјne biometeorološke prilike za većinu hronično obolelih. Oprez se savetuje astmatičarima, kao i srčanim i psihičkim bolesnicima. Reumatski bolovi i nesanica su očekivani kao meteoropatske reakcije. Učesnicima u saobraćaju se preporučuje pojačana koncentracija", navodi se na sajtu RHMZ.

Bioprognoza za sutra

"Relativno nepovolјne biometeorološke prilike za hronično obolelele i osetlјive osobe. Oprez se savetuje astmatičarima i kardiovaskularnim bolesnicima. Reumatski bolovi i poremećaji sna su očekivani kao meteoropatske reakcije. Svim učesnicima u saobraćaju se preporučuje maksimalna koncentracija"

Kako naš organizam i do 48 sati ranije može da predvidi da će doći do promene vremena pročitaj ovde.

Lekari su u pripravnosti jer zbog nagle promene vremena očekuju da će biti puno slučajeva infarkta i šloga.

Porast temperature od 23. parila

Zahlađenje, koje zapravo predstavlja tipično prolećno vreme, potrajaće do početka naredne nedelje, uz blagi porast temperatura u četvrtak, petak – do 20 stepeni.

- Tek tamo posle 23. aprila sledi dalji porast temperature na neke maksimalne vrednosti koji stepen iznad 20 - ističe meteorolog.

Što se tiče Beogradskog maratona, koji se održava 28. aprila, biće pretoplo, kaže Todorović koji je poznati maratonac.

“Za maraton je najpovoljna temperatura oko 10, 12 stepeni. A po sadšnjem ritmu događaja, biće preko 20, negde između 22 i 25 stepeni, što je ipak pretoplo“, ističe Todorović.

Autor: