AKTUELNO

Radovan Karadžića bi hitno morao da pregleda bar urolog. To je čak i samo na osnovu izgleda prvog predsednika Republike Srpske i tegoba na koje se požalio, u ambulanti, u kojoj i nema uslova za bilo kakav iole ozbiljniji pregled, zaključio je zatvorski lekar pri poslednjem razgovoru.

Lekari iz Republike Srpske spremni su da, ako treba i o svom trošku, odu da pregledaju Karadžića, kao što su nedavno u Hagu pregledali Ratka Mladića, ali biće teško dobiti odobrenje od sudije Grasijele Gati Santane, koja se uporno oglušuje na dopise Karadžićevog advokata Gorana Petronijevića, da se on zbog zdravstvenih razloga premesti u Hag.

U zatvoru na ostrvu Vajt, koji ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji, Karadžiću koji tu izdržava doživotnu robiju već danima je izuzetno loše, na šta je upozorila njegova ćerka Sonja Karadžić Jovičević, tvrdeći da on nema ni adekvatnu terapiju. - Već 10 dana kada je reč o zdravstvenom stanju nema nikakvog pomaka - rekla je za "Novosti" Sonja Karadžić Jovičević.

Foto: Tanjug/Peter Dejong

- Očekujem reakciju predsednika Međunarodnog mehanizma za krivične sudove sudije Grasijele Gati Santane u smislu zahteva za pružanje pune medicinske pomoći zatvorenicima, za koje snosi odgovornost koliko i zatvorska uprava.

Radovanova ćerka kaže da je on u četvrtak, 11. aprila, imao termin za razgovor u zatvorskoj ambulanti koji je stalno odgađan do pred sam kraj radnog vremena.

- Zatvorska ambulanta ne poseduje ni osnovnu dijagnostiku i služi upravo samo za razgovor - navodi Sonja Karadžić Jovičević, koja je lekar kao i njeni roditelji.

- I u takvim uslovima, lekar je uvidom u fizički izgled mog oca i na osnovu njegovih objektivnih i subjektivnih tegoba, zaključio da je Karadžiću neophodan hitan i temeljit pregled urologa sa kompletnom obradom i pravilnim određivanjem adekvatne terapije.