AKTUELNO

Na društvenim mrežama sve češće građani jedni druge upozoravaju na džeparoše u pojedinim delovima grada. Trenutno su aktuelni snimci džeparoša na Kalemegdanu i Dušanovcu.

Kao upozorenje, na društvenim mrežama pojavio se snimak dve žene za koje građani kažu da džepare na Kalemegdanu. Majstori svog zanata. Tako džeparoše opisuju sugrađani sa kojima je ekipa Beogradskog programa razgovarala.

Nekad su se najviše krali novčanici. Sada telefoni, dokumenta, u stvari sve što prvo izvade iz torbe ili džepa.

Gužve u gradskom prevozu, tržnim centrima, prodavnicama, na stanicama, idealna su prilika za džeparoše. Otprilike, petina ukupnog broja krađa u Beogradu su džeparenja. Policijski službenici uglavnom znaju džeparoše, koji su najčešće višestruki povratnici.

U martu je na području Beograda prijavljena je 151 džepna krađa, što je osam odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kada su prijavljene 164, podaci su MUP.

Najčešče se to dešavalo na Autokomandi, u Knez Mihailovoj, Sremskoj, na Kalemegdanu. I na Tošinom bunaru, gde prolazi nekoliko linija javnog gradskog prevoza i gde se nalazi nekoliko trafika i pekara, slična situacija.

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

- Dešavalo se da mušteriji priđe neko stran i pokuša da otme torbicu, ne baš konkretno delo džeparenja pod našim kamerama, ali smo imali krađa sa kioska. Nažalost, to se dešava na nedeljnom nivou - kaže Isidora Kovačić, vlasnica trafike na Tošinom bunaru.

Video-nadzor pomaže.

- Vraćali smo kamere, skidali video-snimke, obaveštavali smo policiju, međutim, oni uglavnom kažu da ne mogu ništa, a sve što mi možemo je da okačimo video-snimak i da tako pokušamo da pronađemo lice. U najvećem broju slučajeva dođemo do identiteta - kaže Kovačićeva.

Džeparoši rade po grupama i tačno se zna ko je na kojoj teritoriji. Po pravilu, na tuđu se ne zalazi. Biraju žrtve, prate ih i čekaju idealnu priliku za krađu, pa ljudi i ne osete kada su pokradeni.

Autor: