AKTUELNO

Posle ovih letnjih temperatura, od 16. aprila sledi obrt - drastičan pad temperature i period kiša i pljuskova, na planinama je čak moguć i sneg.

Kakvo nas vreme čeke dalje tokom proleća i da li se već sada može pouzdano reći kakvo će biti vreme za prvomajske i uskršnje praznike? Meteorolog Ivan Ristić kaže da će posle pogoršanja vremena koje počinje sledeće nedelje uslediti period prosečnih temperatura za april i za praznike očekuje porast dnevnih temepratura.

Prema sadašnjim izlgedima, kraj aprila i sam početak maja, kao i dani oko Vaskrsa biće u znaku letnje temperature odo oko 25 stepeni i naviše. Posle afričkog talasa sledi veći pad temperature.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

- Ove nedelje se završava vladavina afričkog anticiklona, koji je zadnja dva meseca doneo prvo prolećne, a zatim letnje temperature i sušu u našem regionu, i počinje period azorskog anticiklona. Po periferiji azorskog anticiklona premeštaće se talasi vlažnog, svežeg atlanskog vazduha koji će povremeno uticati na vreme u našoj zemlji i regionu. Afrički anticiklon više neće dominirati kao što je bilo zadnja dva meseca, sada njegovu poziciju preuzima azorski anticiklon – kaže Ivan Ristić.

Prema njegovim rečima, narednih dana biće uglavnom sunčano i toplo, a zatim u utorak 16. aprila dolazi do jačeg zahlađenja koje će oboriti trenutne julske temperature, od 25 do 30 i više stepeni, na martovske temperature, koje su između 10 i 15 stepeni. Ristić očekuje posle toga postepeno vraćanje temperature vazduha na normalne aprilske vrednosti koje su 15-20 stepeni.

Zahlađenje koje nam stiže od utorka 16. aprila bi moglo da potraje do kraja te nedelje. Temperature će biti između 10 i 15 stepeni, a već sledeće nedelje temperature će se vratiti na normalne za april, 15-20 stepeni, ali će i dalje biti uslova za prolazna naoblačenja sa kišom. Za kraj aprila i praznike, očekuje se porast temperatura. Idemo na prosečne majske temperature, između 20 -25 stepeni, ponovo će biti relativno toplo. Ali, pošto je maj najkišovitiji mesec ima uslova da povremeno bude kiše, lokalnih pljuskova sa grmljavinom – kaže Ivan Ristić.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Ističe da se sa slabljenjem afričkog anticiklona završava period sušnog vremena i kreće period koji će biti malo kišniji. Ne očekuju se ogromne količine padavina, ali će padavina koje su neophodne za poljoprivredu svakako biti.

- Azorski anticiklon može da potraje skoro mesec dana, ali će se u maju sigurno opet vratiti letnje temperature. Oko 10, 15. maja očekuje nas ponovo jače otopljenje. Ove godine proleće neće biti kao prošlogodišnje. Imaćemo 2024. mnogo više sunca i biće toplije. Od kraja juna idu i toplotni talasi. Trenutno je najvažnije da se oko Evrope totalno menja cirkulacija, da slabi afrički, a na tron dolazi azorski anticiklon. Za azorski anticiklon je karakteristično da bude i toplo, ali dolaze i prolaze naoblačenja svaka tri, četiri, pet dana i donose kišu – kaže Ivan Ristić.