AKTUELNO

Za vikend se očekuje drastičan pad temperature i padavine Posle stabilizacije vreme u oktobru stiže Miholjsko leto.

Iako prema dugoročnim prognozama u Srbiju uskoro stiže Miholjsko leto, poslednji vikend u septembru biće nalik zahlađenju kakvo se očekuju tek krajem oktobra i početkom novembra, kada su prosečne temperature od 14 do 18, odnosno, od 12 do 15 stepeni Celzijusa.

Meteorolog Ivan Ristić kaže da će od subote popodne oblačnost zahvatiti Vojvodinu i zapadnu Srbiju i onda će se premestiti ka jugu.

U petak će biti pretežno sunčano, toplo sa maksimalnom dnevnom temperaturom preko 30 stepeni u većem delu zemlje.

-Biće pravo letnje vreme, s tim što će jutro biti relativno sveže zbog čega se preporučuje slojevito oblačenje. Pre hladnog arktičkog fronta, koji stiže u subotu posle podne, biće toplo, temperatura će biti 30 stepeni Celzijusa. Pre podne će biti toplo, osim na severozapadu zemlje gde će oblaci ranije doći i tamo će biti hladnije – kaže Ristić.

Nedelja će biti najgori dan

Prema njegovim rečima, uz naoblačenje, kišu, pad temperature, u subotu se očekuje i pojačan severozapadni vetar. U nedelju će biti pretežno oblačno i hladno, povremeno sa kišom. Najviša temperatura drugog dana vikenda biće između 12 i 15 stepeni Celzijusa. Meteorolog savetuje da se pripreme zimske jakne, jer kada je pre dve nedelje isto pala temperatura u duksu nije moglo da se izdrži, pogotovo u jutarnjim i večernjim satima.

U nedelju hladno, kišovito i vetrovito

Foto: Tanjug

-Iz kratkih rukava ćemo preći ponovo u zimske jakne. Padavine će prestati u nedelju popodne, uveče, najkasnije do ponedeljka i onda će temperature, uz smenu sunca i oblaka biti između 17 i 22 stepeni. Definitivno će nedelja biti najgori dan, a od ponedeljka će se vreme polako stabilizovati, s tim se očekuje novo naoblačenje sa kišom sledećeg četvrtka, 3. oktobra – kaže Ristić.

Uz stabilizaciju atmosfere stiže i Miholjsko leto

Meteorolog najavljuje da će krajem prve dekade oktobra doći do postepene stabilizacije vremena i porasta vazdušnog pritiska što su biti dobri uslovi za Miholjsko leto. Baš u periodu oko Miholjdana, 12. oktobra najviše temperature biće oko 25 stepeni zbog čega se očekuje period bez padavina i letnjim temperaturama.

Tokom Miholjskom leta je sunčano, toplo i bez padavina

-Pojedini modeli ukazuju na hladniji period u drugoj polovini oktobra i početkom novembra. Pošto je ove jeseni cirkulacija na planeti, a naročito iznad Evrope, promenjena postoji evidentna orijentacija kraka polarnog vrtloga prema našem kontinentu u sklopu koga će se dešavati povremeni prodori hladnog arktičkog vazduha – zaključuje Ivan Ristić za Blic.

Autor: Aleksandra Aras