AKTUELNO

Posao u penziji je često potpuno drugačije iskustvo od „moranja da radite“ tokom tradicionalne radne karijere. Za mnoge starije osobe, rad u penziji je zapravo prijatan i može biti ogromna korist, i mentalno i finansijski.

Bez obzira da li želite da popunite svoju penzionu štednju ili jednostavno održite svoj um i telo u formi tokom penzije, postoji mnogo mogućnosti za starije osobe da rade posao sa skraćenim radnim vremenom, udaljenim ili čak punim radnim vremenom - a neki čak plaćaju nedeljno.

U zavisnosti od veština i sposobnosti koje ste razvili tokom svoje radne karijere ili tokom svog života, možda ćete čak moći da izvučete visoku satnicu za svoju uslugu.

Evo nekih uobičajenih poslova koji su dostupni za starije osobe, sa fokusom na one koji plaćaju nedeljno.

Negovatelji

Raspon plata (u Americi): 16,50 do 24 dolara po satu

Brojnim kompanijama su potrebni negovatelji, a većina će obučavati radnike koji nemaju iskustva. Sati često mogu biti fleksibilni, u rasponu od skraćenog radnog vremena do punog radnog vremena i sa negovateljima koji su zaduženi za njihov raspored. U Srbiji, ovakve pozicije često nude i oglasi su puni radnih mesta gde se traži neko za dodatnu negu, ili čuvanje dece.

Radnik u magacinu

Raspon plata (takođe u Americi): 20 do 21 dolara po satu

Kompanijama poput Amazona i UPS-a uvek su potrebni radnici u skladištu, posebno tokom prazničnih sezona.

Imajte na umu da ćete za ove vrste poslova obično morati da budete fizički spremni i sposobni da podižete teške kutije.

Zamena

Raspon plata: 25 do 41 dolara po satu

Školama su uvek potrebni zamenski nastavnici, a razne kompanije sada angažuju nastavnike i olakšavaju njihov raspored u školama. Čak i na poslu bez akreditiva, možete zaraditi čak 25 dolara po satu, dok oni sa naprednim diplomama ili specijalnim sertifikatima mogu zaraditi blizu vrha opsega. Bićete plaćeni nedeljno i možete zaraditi visoku stopu čak i za sporadičan posao.

Blagajnik, kasir

Raspon plata: 15,50 do 17 dolara po satu i više

Dame ili blagajnici u lokalnim supermarketima i maloprodajnim objektima se stalno menjaju, nudeći priliku za starije osobe koje traže posao sa skraćenim radnim vremenom koji se plaća nedeljno. Pošto je ovih vrsta poslova generalno mnogo, verovatno možete izabrati da radite u svojoj omiljenoj prodavnici ili onoj koja vam najviše odgovara.

Radnik pri dostavnoj kompaniji

Raspon plate: 18 do 19 dolara po satu

Mnogim kompanijama, posebno onima sa velikim brojem kupovina kao što su bolnice i skladišta, potrebni su službenici za otpremu koji bi pomogli u procesuiranju svih tih dolaznih i odlaznih pošiljki.

Kao službenik za otpremu, uradili biste sve, od snimanja, praćenja i organizovanja dolaznih paketa do kreiranja nalepnica za otpremu i manifesta za one na odlasku. U zavisnosti od veličine organizacije, možda ćete morati da radite samo vikendom i/ili popodne.

Dostavljač

Raspon plata: 9,85 do 31,50 dolara po satu

Baš kao što su kompanijama poput Amazona i UPS-a potrebni radnici u skladištu, potrebni su im i vozači dostavljača, posebno tokom praznika. Ovi poslovi su lako dostupni, ali imajte na umu da mogu biti prilično fizičke prirode, zahtevajući podizanje teških paketa i trčanje do i sa lokacija za dostavu.

Ovakvih poslova takođe ima i u našoj zemlji.