AKTUELNO

U izgradnju Tiršove 2 biće uloženo 54 miliona evra iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i direktorom Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj Zoranom Radojičićem obišla radove na obnovi Univerzitetske dečje klinike.

Kako je rekla za obnovu fasade, promenu prozora i vrata, ali i nabavku najsavremenijih aparata u Tiršovu uloženo je sedam miliona evra.

Vlada Srbije i Beograd, kako je rekla, još razmatraju gde bi bila najbolja lokacija za izgradnju novog objekta- Tiršovu 2.

Brnabić je podsetila da je Tiršova važna za Beograd, Srbiju, ali i region, te da se u toj ustanovi leče deca iz Srbije, Makedonije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Prištine.

- Daćemo sve od sebe da ubrzamo radove i da oni budu završeni u roku - rekla je Brnabić.

Direktor Tiršove Zoran Radojičić rekao je da je nabavljeno osam aparata kao prvi deo tendera koji će biti realizovan, a da će biti nabavljeno 115 aparata koji će osavremeniti rad klinike.

Ministar Lončar je naglasio da je ulaganjem više od pet miliona evra u nabavku aparata biti rešeno pitanje opreme za Tiršovu koja će u narednih sedam godina moći da funkcioniše po svetskim standardima.

Posebno je ponosan, kako je rekao, što je u Tiršovoj na specijalizaciji 100 mladih lekara iz oblasti pedijatrije i decje hirurgije, te da je to garant da će u budućnosti imati ko da leči decu. On je podsetio da su specijalizacije bile zabranjene kada je došao na mesto ministra zdravlja, što je pretilo da ugrozi funkcionisanje rada zdravstvenih ustanova.

Foto: Tanjug

Vlada će pratiti stav NBS

Vlada Srbije pratiće stav Narodne banke Srbije i sudstva da li je zakonita ili ne naplata obrade kredita u bankama, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. - To je posao nadležnih institucija - sudstva i Narodne banke Srbije, zašto bi vlada imala strav o tome? Narodna banka Srbije je nezavisna institucija koja ima svoj stav, a vlada će pratiti stav NBS, ali isto i sudske odluke - rekla je Brnabić novinarima u Beogradu. Ona je dodala da kada bi vlada Srbije imala stav o naplati obrade kredita u bankama to bi bilo "uticanje na sudstvo". Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je nedavno da poslovne banke, osim kamata imaju pravo da naplate građanima troškove obrade kredita, ali da moraju da u ugovoru jasno navedu taj trošak.

#Ana Brnabić

#Tiršova

'