AKTUELNO

U radove na aerodromu “Konstantin Veliki” u Nišu do sada je uloženo više od 32 miliona evra od čega oko 10 miliona u novu terminalnu zgradu koja bi trebalo da počne da prima putnike početkom jula, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prilikom obilaska radova na tom aerodromu.

Vesić je rekao da je ovo veliki posao koji je važan za građanke i građane Niša.

“Uloženo je oko 10 miliona evra u novu zgradu terminala, oko 17 miliona u kompletnu izgradnju svih pristupnih saobraćajnica, parkinga, ali ono što je važno to je da menjamo kompletnu instalaciju - vodovod, kanalizaciju, sve ono što nije rađeno od kada je aerodrom otvoren”, rekao je Vesić.

Foto: MINISTARSTVO GRAĐEVINE, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE

Istakao je da je kupljena nova oprema za pet miliona evra koja je trebalo da bude instalirana do 30. septembra, ali će biti instalirana do 1. jula kada se, kako kaže, očekuje da novi terminal niškog aerodroma počne da prima putnike.

Kako je dodao, oprema koje je kupljena je modernija i novija oprema nego na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu.

Foto: MINISTARSTVO GRAĐEVINE, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE

Vesić je naveo je da je prošle godine kroz aerodrom “Konstantin Veliki” prošlo skoro 450.000 putnika i dodao da na tom aerodromu postoji 13 linija koje država garantuje, prvi put na tri godine.

“Moj cilj, kao ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je da u naredne četiri godine iz Niša imamo barem 20-ak linija i radiću na tome što sa ‘ER Srbijom’ što sa drugim prevoznicima jer Niš zaista mora da ima više linija”, rekao je Vesić.

Istakao je da će se raditi dalje na ekspanziji niškog aerodroma.

Foto: MINISTARSTVO GRAĐEVINE, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE

“Čeka nas da rekonstruišemo staze, poletno-sletne piste, povećamo broj parking mesta za avione sa četiri na devet jer ako hoćemo više linija treba nam više mesta, da ‘Smatsa’ investira u novi kontrolni toranj, da srušimo staru zgradu i na njenom mestu izgradimo novu kako bi čitav ovaj posao bio kompletan”, rekao je Vesić.

Istakao je da će sve što treba da bude završeno za puštanje novog terminala biti završeno do 1. jula i dodao da su kineski partneri pokazali da umeju da rade brzo i efikasno.

Foto: MINISTARSTVO GRAĐEVINE, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE

Vršilac dužnosti dirеktora “Aеrodromi Srbija” Mihajlo Zdravković rekao je da radovi na niškom aerodromu teku u skladu sa dogovorenom dinamikom sa izvođačima.

Naveo je da je inicijalni rok za završetak radova bio 12 meseci, ali da će deo koji je neophodan za otvaranje nove terminalne zgrade biti završen do početka jula, možda i pre.

Foto: MINISTARSTVO GRAĐEVINE, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE

“Radovi teku u punom kapacitetu i nova terminalna zgrada će biti na ponos svih putnika i Nišlija”, rekao je Zdravković.

Istakao je da je zahvaljujući Vladi Srbije i nadležnom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture do sada u radove na niškom aerodromu uloženo više od 32 miliona evra – više od 10 miliona evra u novu terminalnu zgradu, pet miliona u opremanje iste i 17 miliona evra u infrastrukturne radove koji se ne tiču samo nove terminalne zgrade već i robno-carinskog terminala.

Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Ming je rekao da srpska vlada pridaje veliki značaj izgradnji infrastrukture i da za to ima podršku građana Srbije.

Foto: MINISTARSTVO GRAĐEVINE, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE

“Danas možemo da vidimo infrastrukturne projekte koje izvode kineske kompanije po celoj Srbiji, uključujući i ovaj projekat”, rekao je kineski ambasador i dodao da je uveren da će posle završetka radova na niškom aerodromu životni standard i uslovi za avio saobraćaj za građane u Nišu biti poboljšani.

Događaju su prisustvovali gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, direktor “China Shandong International Economic and Technical” ogranak Srbija Chang Xuxian i projektni menadžer Shi Gaofeng.