AKTUELNO

Za prva dva meseca 2024. godine naplaćeno je 3,68 milijardi dinara, odnosno 3,09 odsto više od planiranog.

- Dobar trend naplate doprinosa se nastavlja, što znači da nam je ekonomija u stabilnom stanju, broj zaposlenih se povećava, kao i njihove zarade. U odnosu na isti period 2023. ove godine je naplaćeno više 17,26 milijardi izvornih prihoda, što je u procentima iskazano za 16,38 odsto bolji rezultat. Efekat pozitivnih kretanja za penzionere je da su penzije i ove godine redovno usklađene u dvocifrenom procentu, i to prema kretanju zarada, što je najpovoljnije za korisnike. Za dve godine, tačnije od januara 2022. do januara 2024. godine penzije su povećane za 56 odsto. Sve ovo je potvrda odgovornog rada i zalaganja države da se standard najstarijih poboljša - naveo je Relja Ognjenović, direktor Fonda PIO.

On je podsetio da su, pored redovnog usklađivanja, u poslednje dve godine, u novembru 2022. i oktobru 2023, bila i dva vanredna uvećanja penzija i naknada.

- Sredstva potrebna za ove povišice obezbeđena su u prihodima Fonda, tako da za te namene nisu bila potrebna dodatna sredstva iz budžeta. Zahvaljujući kontinuiranom rastu registrovane zaposlenosti i stabilnoj ekonomiji naše zemlje, osnovano očekujemo da ukupni prihodi Fonda od uplaćenih doprinosa i dalje prate dosadašnju dobru finansijsku statistiku. A Fond je uvek spreman za vanredno usklađenje penzija - naglasio je on.

Finansijskim planom Fonda za 2024. godinu predviđena su sredstva u ukupnom iznosu od 1.077,73 milijarde dinara, od čega je za prava iz PIO planirano 1.056,71 milijarda dinara, odnosno 98,05 odsto.