AKTUELNO

Sa Petrovaradinske tvrđave odjeknula je danas počasna paljba od deset topovskih plotuna koju je izvela Gardijska brigada Vojske Srbije po naredbi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a povodom Dana državnosti.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kazao je da sama činjenica da se počasna paljba u isto vreme izvodi u tri grada Srbije i da njoj prisustvuju pripadnici MUP-a i Vojska Srbije, pokazuje državno jedinstvo i zajedništvo.

- To je i pokazatelj jedne ukupne politike i odnosa koji treba da imamo prema državnim praznicima, prema vojsci, prema policiji, prema zastavi i svim simoblima države i uveren sam da ćemo to zajednički činiti i u budućnosti - kazao je Mirović istakavši da će se u godini obeležavanja stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji uložiti dosta napora da sve institucije Republike Srbije budu još snažnije.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kazao je da je počasna paljba snažna simbolika kojom se danas Srbija odužuje precima koji su svim građanima ostavili slobodu i zavet da se bore za modernu i nezavisnu zemlju, te da se bore za svoju decu kako bi Srbija bila uvažena i respektovana od strane međunarodnih prijatelja i saradnika, ali i od strane sopstvenog naroda i svih građana koji žive u njoj.

- Ponosan sam na sve ono što Srbija danas predstavlja, na ono što predsednik Srbije radi u borbi za modernu, razvijenu i u svakom smislu snažniju Srbiju i siguran sam da više niko ne može da vrati Srbiju ni korak unazad, da Srbija snažno korača unapred -kazao je Vučević koji je u ime Grada Novog Sada čestitao svim građanima Srbije Dan državnosti.

Komandant Kopnene Vojske Srbije i brigadni general Zzeljko Petrović poručio je da Dan državnosti predstavlja najveći praznik u Srbiji, ocenivši da je počasna paljaba uoči predstojećeg praznika u Beogradu, Nišu i Novom Sadu idealna prilika da se pokaže državno jedinstvo, pogotovo što se to dešava u godini u kojoj se obeležava stogodišnjica oslobođenja Srbije u Prvom svetskom ratu.

Foto: Tanjug

Počasna paljba uoči Dana državnosti Srbije, odnosno hrišcanskog praznika Sretenja Gospodnjeg, kada je 1804. otpočeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. godine donesen prvi ustav, izvedena je po prvi put u Novom Sadu u modernoj istoriji naše zemlje.

Pročitajte još: DAN DRŽAVNOSTI - Škole i vrtići ne rade do ponedeljka!

#Dan državnosti

#Novi Sad

'