AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je čestitku predsednika SAD Džozefa Bajdena povodom Dana državnosti.

U čestitki koju je uputio Džoezf Bajden između ostalog se kaže:

"Dragi gospodine predsedniče,

U ime naroda Sjedinjenih Država, upućujem najlepše želje Vama i srpskom narodu povodom proslavljanja Dana državnosti 15. februara. Izgradnja uspešnijeg i stabilnijeg Zapadnog Balkana u interesu je i Sjedinjenih država i Srbije, i tokom naredne godine radujem se unapređenju ovog cilja jačanjem regionalne energetske bezbednosti i širenjem naših ekonomskih veza.

Naše oružane snage nastavljaju da služe rame uz rame na Sinaju, unapređujući regionalni mir i bezbednost. Učešće Srbije u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije (EU) takođe su bile ključne za podršku stabilnosti u drugim delovima sveta. I, Sjedinjene Države cene podršku koju je Srbija pružila Ukrajini u odbrani njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta kada se suočpila sa brutalnom invazijom Rusije.

Sjedinjene Države snažno podržavaju put Srbije ka pristupanju EU i ostaju posvećene pomaganju Srbiji u jačanju njenih demokratskih institucija ka ispunjenju ovog cilja. Takođe, ohrabrujem Srbiju da nastavi sa prošlogodišnjim napretkom ostvarenim u Dijalogu sa Kosovom, kojim posreduje EU. Dogovor o normalizaciji i implementaciji predstavlja ključne korake ka mirnijoj i uspešnijoj budućnosti Srbije, regiona, i Evrope", piše u pismu.

Autor: