AKTUELNO

Komisija za vanrednu spoljnu kontrolu u slučaju porodilje Marice Mihajlović iz Sremske Mitrovice dostavila je izveštaj Ministarstvu zdravlja. Prema rečima ministarke zdravlja Danice Grujičić, tek kada istraga bude završena moći će da se objavi šta se dešavalo i kakav je zaključak spoljašnjeg stručnog nadzora.

Kako navodi ministarka, mišljenje kolega da nije bilo velikih grešaka, ali da se u izveštaju opisuje nasilje.

Ministarka je, gostujući na Prvom programu, rekla da će možda neko tražiti i odluku sudskog medicinskog odbora nekog od univerziteta.

"Kolege su sjajno uradile posao. Taksativno je navedeno iz minuta u minut šta se dešavalo i kako se dešavalo. Dali su svoje mišljenje da tu nekih velikih grešaka nije bilo, ali tu postoji i taj momenat nasilja koje se opisuje. Ja ne želim da ulazim u detalje niti smem. Kada se završi istraga daćemo zvanično saopštenje“, rekla je Danica Grujičić za Radio Beograd.

Od Lekarske komore Srbije stigao je zahtev da im se prosledi dokumentacija, s obzirom na to da treba da se ide na Sud časti ili Etički odbor, o čemu će odlučiti Komora, navodi ministarka.

"U situaciji koja je mučna za sve nas, jer beba je umrla, dobro je što je žena izašla u javnost. O problemima koji postoje treba da se priča. Nije sve nasilje. Postoje medicinski zahvati tokom porođaja koji su potpuno legitimni i koji služe tome da se ubrza izlazak bebe iz materice. Nekome to može izgledati kao nasilje, ali to je zvaničan medicinski zahvat, medicinska procedura koja se sprovodi“, navodi ministarka.

Zaključak Republičke stručne komisije je da se što pre izda brošura za trudnice koja će biti dostupna u svim domovima zdravlja, kao i na sajtu Ministarstva zdravlja.

U brošuri će biti navedeno šta sve može da se desi u toku porođaja, kako bi žene bile na to spremne.

Autor: