AKTUELNO

Vaskršnji post počinje danas i trajaće do 4. maja. Post nije dijeta, izgladnjivanje i detoksikacija organizma, već drugačiji način ishrane.

Ko posti, a voli da pije kafu sa mlekom, zamenu može naći u drugim vrstama mleka kao što je bademovo, ovseno ili sojino prema preporuci nutricionista.

- Post se nadograđuje na generalnu prirodu našeg organizma i naši postovi su postavljeni na tim prelaznim periodima- rekla je u Novom jutru Verica Đokić, nutricionista.

- Postovi prate naš metabolički sistem. Kada prelazimo sa jeseni na zimu unosimo više narandžastog povrća i voća koje nam je baš tada neophodno jer sadrži materiju koja će nam nadomestitit nedostatak sunca i pomoći nam proizvodnju vitamina D. Prolećni post ima svoju tajnu u zelenoj boji pa ćemo u rafovima i na baštama videti puno zelenog povrća- rekla je Đokić u Novom jutru.

Foto: TV Pink Printscreen

Ako bi smo se prisetili kako je izgledao post naših starih, moramo da odstupimo jer nam nisu dostupne neke namirnice.

- Nekad je doručak počinjao projom koja se pravila isključivo od integralnog brašna, malo soli, malo vode. Mi sada možemo da odemo malo dalje sa recepturama pa tako možemo kukuruzno brašno da zamenimo ražanim, da izblendiramo sa tofu sirom da dobijemo jednu kremastu strukturu- predložila je Verica Đokić.

- Za one koji vole zdravije varijante treba da se drže pahuljica, ali i tu treba voditi računa. Za post je važno čija seme jer sadrži veliki izvor proteina- dodala je Đokić.