AKTUELNO

U ponedeljak, 18. marta, počinje najvažniji, najduži i najstroži post u godini - Vaskršnji post. Traje sedam nedelja i završava se praznikom Vaskrsenja koji ove godine pada na 5. maj.

Za vreme posta cilj svih onih koji ga se pridržavaju jeste pročišćenje tela i duše, pa tako, pored izbegavanja određenih namirnica koje se ne smeju jesti dok on traje, takođe treba izbegavati i određena ponašanja kako bi se post ispoštovao u potpunosti.

Vaskršnji post nalaže uzdržavanje od mesa, jaja, sira, mleka, odnosno bilo kakve hrane sa životinjskim masnoćama. Vino i ulje dozvoljeno je jesti samo subotom i nedeljom, dok se roba može konzumirati na Blagovesti i Cveti.

Svim ostalim danima posti se "na vodi", a pogotovo sredom i petkom. Odvajkada se prva tri dana prve nedelje Velikog posta poste posebno strogo, a isto važi i za poslednju nedelju posta, izuzev Velikog četvrtka kada se može posegnuti za vinom i uljem.

Važno je na umu imati i duhovnu stranu posta, koja podrazumeva uzdržavanje od rđavih misli, želja i dela, te umnožavanju molitvi i dobročinstava!

Uskršnji post deli se na sedam nedelja, od kojih svaka ima svoje ime i pravila:

Prva nedelja Uskršnjeg posta: Čista nedelja

Ova nedelja se naziva i Todorova ili Teodorova nedelja. Za vreme prvih dana ove nedelje ne pale se ognjišta i žene ne treba da kuvaju, nego se jede ranije pripremljena hrana.

Druga nedelja Uskršnjeg posta: Pačista nedelja

Drugu nedelju Velikog posta treba postiti na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju.

Treća nedelja posta: Krstopoklona nedelja

Tokom treće nedelje posta pravoslavni hrišćani poklanjaju se Časnom krstu. Tokom ove nedelje trebalo bi suzdržavati se od svih iskušenja duha.

Četvrta nedelja posta: Sredoposna nedelja

Ove nedelje ne treba izgovarati ružne reči, čak ni u šali i treba se posvetiti radu.

Peta nedelja posta: Gluva nedelja

Naziv je dobila po tome što je prošlo puno vemena u postu i dolazi vreme ćutanja, pokajanja, gluvo vreme. U Gluvu nedelju crkva zabranjuje sva veselja, svirke, pesmu i zabave.

Šesta nedelja posta: Cvetna nedelja

Najznačajniju ulogu u ovoj nedelji imaju biljke i cveće. Prema verovanju ništa što cveta ne treba sejati, jer će u tom slučaju neće biti ploda. Običaj je da se ovih dana pletu venčići od vrbovih grančica i cveća.

Sedma nedelja Vaskršnjeg posta: Stradalna nedelja

Poslednju nedelju pred Uskrs, vernici provode u strogom postu, molitvi i pokajanju.

Autor: