AKTUELNO

Vrnjačka Banja je je jedna od najposećenijih destinacija u našoj zemlji, koja investicijama konstantno unapređuje kvalitet usluga i ponude. Privlači domaće i strane turiste, a intencija je osvajanje azijskog tržišta. U planu je otvaranje četiri hotela, koji će doneti luksuz kakav se može naći samo u najekskluzivnijim turističkim destinacijama.

Jedan od najambicioznijih projekata koji se realizuje uz podršku države i porodice Đoković je gondola, koja otvara prostor za nove turističke atrakcije koje će se graditi na planini Goč: adrenalin park, zip line, avantura park, nove ski staze, staze zdravlјa i atraktivni vidikovac.

Posle više decenija, gosti i posetioci moći će da zakorače stazama nemačkih oficira u tunelu koji se nalazi ispod Crkvenog brda, a u planu je i pokrivanje Letnje pozornice. Kreirana je i aplikacija na kojoj se mogu naći sve informacije u vezi sa Vrnjačkom Banjom.

O svemu ovome, ali i o mnogo više detalja, predsednik Opštine Vrnjačka Banja Bobanom Đurovićem odgovarao je u intervju za eKapija koji prenosimo u celosti:

Foto: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE OPŠTINE VRNJAČKA BANJA

Vrnjačka Banja je tradicionalno jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji i to tokom cele godine. Kako biste ocenili godinu za nama u smislu broja turista i poslovanja? Koliko su prisutni gosti iz inostranstva?

- Prošla godina donela nam je još jednu priliku da osetimo pozitivne efekte svih dosadašnjih investicija u Vrnjačkoj Banji. Zahvaljujući ulaganjima u infrastrukturu, turističke sadržaje i promociju, stvorili smo okruženje koje privlači posetioce tokom cele godine. Ove investicije su doprinele unapređenju kvaliteta usluga koje Vrnjačka Banja pruža, povećanju broja turista i podizanju ugleda Banje kao jedne od najpoželjnijih destinacija u Srbiji.

- Poput kamenčića, svako veliko ulaganje stvaralo je talase pozitivnih promena, pa je tako i u godini za nama, Banja zabeležila veliku posećenost domaćih, ali i značajniji porast broja gostiju iz inostranstva. Tokom novogodišnjih praznika, Banja je ugostila preko 7.500 gostiju iz samo jedne zemlje - Bugarske, što je, složićete se, impozantna brojka. Sadržaji u Vrnjačkoj Banji izuzetno su privlačni i velikom broju gostiju iz Makedonije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i, već tradicionalno, turistima i Rusije i Belorusije. Naša intencija je osvajanje i azijskog tržišta. Na ostvarenju tog cilja uveliko radimo i prve vidljivije rezultate očekujemo već početkom 2025. godine.

Foto: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE OPŠTINE VRNJAČKA BANJA/Aleksandar Nikolić

- Izgradnja Moravskog koridora, takođe, otvara mogućnost povećanja broja dolaska stranih gostiju, jer čini Vrnjačku Banju dostupnijom i bližom, a na većem delu auto-puta, i jedinim turističkim mestom i nezaobilaznom stanicom desetine miliona lјudi koji putuju iz srednje, severne i zapadne Evrope prema Turskoj, Grčkoj, Severnoj Makedoniji. Tome doprinosi i aerodrom Morava u Lađevcima.

- Verujem da će se ovi talasi pozitivnih promena nastaviti i u narednim sezonama, jer svako ulaganje nosi sa sobom potencijal za ostvarenje izvanrednih rezultata i benefite za sve.

S obzirom na veliki broj investicija, poboljšana je ponuda za visokoplatežne goste. Kako vidite razvoj Banje u pogledu luksuznog turizma?

- Zbog smeštajnih kapaciteta, hotela sa četiri i pet zvezdica i kongresnim centrom, drugim po veličini u Srbiji, Banja je sve češće izbor visokoplatežnih gostiju, ali i domaćin brojnih poslovnih susreta. U prethodnih nekoliko godina završeno je na desetine novih hotela visoke kategorije sa bogatim wellness i spa sadržajima, vrednosti od gotovo 200 mil EUR.

- Uskoro se očekuje i otvaranje hotela "Kocka", "Splendor" i "Merkur Palas", kao i jednog od najluksuznijih objekata sa helidromom - "Zeptermi" koji uvodi nove sadržaje u Vrnjačku Banju i luksuz kakav se može naći samo u najekskluzivnijim turističkim destinacijama. Počinje izgradnja i dva nova hotela koja će, takođe, biti perjanica Vrnjačke Banje, s obzirom da se radi o objektima visoke kategorije sa pet zvezdica, što će za lestvicu više podići kvalitet vrnjačke turističke ponude.

- Kroz unapređenje kvaliteta usluga i sadržaja, težimo da Vrnjačka Banja postane prepoznatljiva kao destinacija koja pruža vrhunski luksuz i opuštanje. Uz podršku države, sve ove investicije prate i velika ulaganja Opštine Vrnjačka Banja u infrastrukturu, puteve, kružne tokove, fontane, uređenje parkovskih i drugih javnih površina, pešačkih staza, osmišljavanje novih i realizacija tradicionalnih festivala uz moderan i inovativan pristup organizaciji. Tu su i koncerti brojnih poznatih izvođača, kulturne, zabavne i sportske manifestacije, veliki broj zanimljivih atrakcija, poput najvećeg Akva parka i Panoramskog točka na Balkanu i staklenog vidikovca, prvog u Srbiji čijim otvaranjem je obeležen početak ove turističke sezone u Vrnjačkoj Banji.

- Ponudu upotpunjuju i ZOO vrt, Japanski vrt, Lavirint park, adrenalin park, sportske hale, tereni izgrađeni po FIFA standardima, Park skulptura, vodopad koji je savršeno uklopljen u prirodni ambijent Crkvenog brda, a iznad svega 60 ha uređenih parkovskih površina u srcu Banje.

Veliku pažnju privlači i buduća gondola "Novak Đoković". Kakva su očekivanja od ove investicije?

- Gondola predstavlja jedan od strateški najvažnijih projekata i krunu investicionih poduhvata u oblasti turizma. Trasom dugom 7,1 km povezivaće centar Vrnjačke Banje sa planinom Goč. Osim što će omogućiće uživanje u najlepšim krajolicima planine Goč, pogled na nestvarne šumovite predele, lovišta i trim staze, ova svojevrsna turistička atrakcija, koja je proglašena za projekat od nacionalnog interesa, daće i dodatni podsticaj razvoju planine Goč.

Foto: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE OPŠTINE VRNJAČKA BANJA

- Otvara se prostor za nove turističke atrakcije koje ćemo graditi na ovoj planini: adrenalin park, zip line, avantura park, nove ski staze, staze zdravlјa i atraktivni vidikovac. Urediće se i prostor oko jezera Selište novim šetačkim zonama i atrakcijama na vodi, poput gejzera. Plan je i izgradnja mini ZOO vrta koji će biti dom divlјih autohtonih vrsta, kao i izgradnja tipskih planinskih turističkih naselјa, poput postojećeg Kedar sela, sa dodatnim sadržajima, restoranima i velnesima, bez gradnje hotela i višespratnih objekata.

- Gondola je jedan od naših najambicioznijih projekata koji se realizuje uz podršku države i porodice Đoković.

Pametne tehnologije sve su prisutnije i u turističkoj industriji. Postoje li primeri primene u hotelima i restoranima u Vrnjačkoj Banji? Ima li zahteva posetilaca za novim tehnologijama?

- Pametne tehnologije sve su prisutnije i u vrnjačkim hotelima i restoranima. Postoje mnogi primeri primene, kao što su aplikacije za mobilne uređaje koje omogućavaju gostima da rezervišu smeštaj ili stolove u restoranima, poruče hranu i piće, zatim pametne kartice za pristup sobama, plaćanje i ocenjivanje kvaliteta pruženih usluga, kao i sistemi za upravljanje energetskom efikasnošću. Sve su veći i zahtevi posetilaca za novim tehnologijama, te naši hotelijeri i ugostitelji revnosno prate te potrebe uvodeći najnovije tehnološke inovacije kako bi unapredili kvalitet svojih usluga.

Foto: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE OPŠTINE VRNJAČKA BANJA

U vezi sa pametnim tehnologijama pominje se i održivi turizam. Akcenat je na energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine. Koliko se o ovome vodi računa?

- Nesporno je da su prve asocijacije na Vrnjačku Banju priroda, voda, čist vazduh, sinergija opuštanja duha i tela. Banja i zaista predstavlja zelenu oazu u kojoj se neguje brižljiv odnos prema prirodi. Ne postoje kompromisi kada su u pitanju naši parkovi, izvori, reke i planina Goč. Zalažemo se da se Banja razvija i investicije realizuju, ali samo i isključivo uz brižljiv odnos prema blagodetima koje smo u obavezi da sačuvamo za buduće generacije.

- Opština Vrnjačka Banja posvećena je realizaciji mera energetske efikasnosti kao ključnog koraka ka očuvanju našeg okruženja i smanjenju negativnog uticaja naših aktivnosti na životnu sredinu. U poslednjih nekoliko godina, uz podršku Vlade, resornog ministarstva i EU fondova, uspešno realizujemo mere energetske sanacije javnih objekata, a našim građanima smo omogućili finansijsku podršku za zamenu kotlova i stolarije na porodičnim objektima. Takođe, je na većem delu teritorije vrnjačke opštine zamenjena postojeća javna rasveta LED sijalicama koje su energetski efikasnije i imaju duži životni vek.

- Ulažemo i u modernizaciju infrastrukture, promovišemo korišćenje obnoviljvih izvora energije i, kroz brojne projekte, podstičemo naše građane na aktivnosti koje doprinose energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine.

Foto: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE OPŠTINE VRNJAČKA BANJA

Kakvi su planovi za 2024. godinu? Hoće li biti novina za posetioce? Da li su u planu inovacije?

- Ponosni na istorijske činjenice koje datiraju još iz perioda cara Konstantina kada je i počelo prvo korišćenje vrnjačke termalne vode u lekovite svrhe, ove godine obeležavamo 1.700 godina od korišćenja lekovitih banjskih voda. Želimo da davno kreiran identitet Vrnjačke Banje predstavimo široj javnosti i njenu gotovo dva milenijuma dugu tradiciju približimo lјudima i upoznamo ih sa istorijom našeg prelepog mesta. Posle više decenija, naši gosti i posetioci moći će da zakorače stazama nemačkih oficira u tunelu koji se nalazi ispod Crkvenog brda, a u planu je i pokrivanje Letnje pozornice koje omogućava realizaciju događaja bez obzira na vremenske uslove, kao i brojni zanimlјivi i atraktivni sadržaji i projekti.

- U želji da unapredi iskustvo naših posetilaca, ali i da dodatno ojača turističku privredu Vrnjačke Banje, Turistička organizacija Vrnjačka Banja je kreirala aplikaciju na kojoj se mogu naći sve informacije u vezi Vrnjačke Banje, poput kalendara dešavanja, smeštaja, ugostiteljskih usluga, atrakcija i dr. Takođe su kreirane i kartice sa NFC tehnologijom, zahvaljujući kojima na 50 lokacija, skeniranjem stikera mobilnim telefonom, naši gosti na jednom mestu imaju pregled sajta i društvenih mreža TO Vrnjačka Banja, kao i mogućnost recenzije usluga. Na deset lokacija u centru Vrnjačke Banje postavljene su kamere pomoću kojih se preko YouTube kanala, u svakom trenutku, mogu pratiti uživo dešavanja u Banji.

- Kako bismo našim gostima boravak u Banji učinili komfornijim, sadržajnijim i kvalitetnijim nastavićemo i dalje da pratimo savremene trendove i inovacije, ali i da ulažemo u infrastrukturu, očuvanje prirodnih lepota i zaštitu životne sredine, jer smo svesni da je održivi razvoj ključan za dugoročni uspeh naše destinacije.