AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je danas da je očuvanje lične i imovinske bezbednosti građana Srbije u mestima koja su na rutama kretanja iregularnih migranata, jedan od najvažnijih zadataka za Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, Gašić je to rekao u razgovoru sa ambasadorkom Belgije u Srbiji Kati Bugenhout, sa kojom je razgovarao na temu migracija sa posebnim akcentom na ''zapadnobalkansku rutu''.

Gašić je poručio da je, imajući u vidu bezbednosne izazove koje migranti predstavljaju za Srbiju, Ministarstvo unutrašnjih poslova angažovalo sve ljudske i tehničke kapacitete u suočavanju sa tom problematikom, te da je preduzimanjem svakodnevnih mera i aktivnosti policija zaplenila oružje, municiju i vozila koja su se koristila za transport migranata.

On je naglasio da je Srbija pouzdan partner u borbi protiv migracija, kao i u borbi protiv prekograničnog kriminala.

Ambasadorka Bugenhout poručila je da će se nastaviti saradnja u oblasti borbe protiv iregularnih migracija, te da je Srbija važan partner u ovoj oblasti.

Sastanku su prisustvovali i ambasadorka Nemačke Anke Konrad, amabasador Italije Luka Gori, ambasador Kiparske Republike Andreas Fotiju, ambasador Bugarske Petko Dojkov, ambasador Slovačke Mihal Pavuk, ambasador Austrije Kristijan Ebner, kao i zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva.