AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je, na Svečanoj akademiji kojom je MUP obeležio 200 godina od Bitke kod Drlupe, da su to ministarstvo i policija uvek uz svoj narod, da u svemu dele istu sudbinu i da su garant bezbednosti svakom građaninu naše otadžbine.

"Pripadnici policije su dali ogromne žrtve za svoju državu i svoj narod. Danas ih se sećamo i uvek ćemo ih se sećati, jer su njihova viteška dela primer hrabrosti, rodoljublja i patriotizma koje treba svi da sledimo kako bi buduće generacije imale uzore koji će se na to ugledati", rekao je ministar Gašić.

Ministar Gašić naveo je da Karađorđe i Jakov Nenadović ne mogu da vide kakvo je Ministarstvo unutrašnjih poslova danas i šta je sve izgrađeno na temeljima koje su oni postavili, ali je izrazio uverenje da bi bili zadovoljni i ponosni.

Foto: Instagram.com/sns_srbija

Svečanost u Sopotu započela je intoniranjem himne Srbije "Bože pravde" i kulturno-umetničkim programom - glumom i pesmom.

Na Akademiji su dodeljene plakete i medalje za posvećenost službi i za hrabrost.

Prvi put, dodeljena je i Zvezda Jakova Nenadovića za izuzetan doprinos i postignute rezultate u oblasti unutrašnjih poslova, odbrane i bezbednosti.

Akademiji je prisustvovao i ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić.

Nakon svečanosti u Centru za kulturu Sopot, usledio je defile i obilazak TT zbora.

Na današnji dan 1804. godine odigrala se Bitka kod Drlupe, prvi veći sukob u Prvom srpskom ustanku između srpskih ustanika predvođenih Karađorđem i dahija predvođenih Aganlijom, koja je okončana pobedom srpskih ustanika.