AKTUELNO

Lucija je prevremeno rođena u 25/26 gestacijskoj nedelji kao dete iz rizične trudnoće hormonski održavane sa svega 790 grama.

Po rođenju smeštena na MV i u drugom danu prebačena je na Institut za neonatologiju u izrazito teškom kliničkom stanju kao ekstremno nezrelo novorođenče, gde je lečena ukupno tri i po meseca. Zbog neonatalnih konvulzija primala je maksimalne doze lekova, a zbog sumnje na epi napade bila je hospotalizovana i na Institutu za majku i dete u uzrastu od četiri i po meseca kada je konstatovano da su krize svesti koje je imala najverovatnije posledica nezrelosti CNS.

Roditelji vremenom primećuju da Lucija dosta kasni u razvoju i na kontrolnom pregledu dobijaju uput za Specijalnu bolnicu za cerebralnu paralizu u kojoj joj je postavljena dijagnoza F83 Disordines evolutionis specifici mixti (Mešoviti specifični poremećaji razvoja).

Foto: Fondacija/Budi Human

Daljim analizama na MR pregledu su opisane morfološke karakteristike koje ukazuju na umerenu volumnu redukciju mozga u celini, bez vidnih oštećenja moždanog parenhima, kao i da dif.dg. može ukazivati na kongenitalne poremećaje iz Dandy-Walker spektra.

Roditelji su odlučili da krenu sa genetskim ispitivanjem kako bi se postavila konačna dijagnoza.

Lucija ne govori, ne sedi samostalno, ne hoda, ne može ni najlakši predmet zadržati u rukama ali je po rečima roditelja jedna jako hrabra devojčica u čijim očima se vide volja i borba za životom.

Roditelji se obraćaju svim ljudima dobrog srca da im pomognu u ovoj borbi kako bi Lucija prohodala i imala detinjstvo kao svako zdravo dete, da priča, da se igra sa svojim drugarima i da ima samostalan život.

TRANSPLATACIJA U TURSKOJ

Mama Verica Miladinović je rekla da je potrebno uraditi transplataciju matičnih ćelija u Turskoj, a da za ukupnih šest doza treba skupiti 54.000 evra. Ona je rekla da ova porodica svakog dana na TikToku radi humanitarne lajvove. - Tu imamo veliku podršku ljudi, 11.200 evra će nam uplatiti jedan veliki čovek, Sanel Hadžić iz Cazina, u Bosni - rekla je Verica i dodala da je lajv svako veče u 21 sat.

OVAKO MOŽETE POMOĆI

Foto: Fondacija/Budi Human

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001670651-86

Uplatom na devizni račun: 160-6000001671137-83

IBAN: RS35160600000167113783

SWIFT/BIC: DBDBRSBG