AKTUELNO

Gradonačelnik je govorio o planovima za narednu godinu.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, poželeo je svim čitaocima portala Pink.rs srećne novogodišnje i božićne praznike rekavši da je njegova najveća želja da Beograd bude moderan evropski grad, uređen i "pametan", mesto koje privlači turiste iz celog sveta i ima veliki ugled u međunarodnoj javnosti, kao i da svi Beograđani budu srećni i da imaju udoban život u svom gradu.

Foto: Grad Beograd

- Zato svim vašim čitaocima uz dobro zdravlje, koje je najvažnije, mogu da poželim da se moja najveća želja ostvari - rekao je Mali.

Rekapitulirajući godinu na izmaku, naglasio je da je od 2016. godine imao velika očekivanja.

-Mnogo rada i truda uložili smo u ostvarenje zacrtanih ciljeva i u tom smislu sam izuzetno ponosan. Bilo je i teških trenutaka, izazova, ali i velikih radosti, kada vidite da je ono što radite usrećilo vaše sugrađane. Točak investicija koji smo pokrenuli prošle godine smo dodatno osnažili i rezultati postaju sve očigledniji - rekao je Mali za portal Pink.rs.

On je rekao da se, jedan za drugim, završavaju veliki infrastrukturni projekti, privatne investicije, ali i važni projekti uređenja grada.

-Ove godine usvojili smo Generalni urbanistički plan, na koji se čekalo godinama, kao i preko 60 planova detaljne regulacije, čime je preko 50 odsto teritorije grada dobilo planske dokumente - naglasio je gradonačelnik.

Foto: Grad Beograd

Mali je istakao da je započeta izgradnja četiri objekta u okviru projekta Beograd na vodi, stambene kule se već uveliko mogu videti i uredili smo Savsku promenadu, koja je sada jedno od omiljenih okupljališta Beograđana.

Govoreći o planovima za narednu godinu Mali je podsetio da je na početku svog mandata dao obećanje da će Beograd postati grad kranova i dizalica, što danas sigurno jeste.

-Na teritoriji grada sada imamo oko 500 aktivnih gradilišta i ne planiramo da se zaustavimo na tom broju u narednom periodu - rekao je Mali.

-Namera mi je i da Beograd postane, kako mu samo ime kaže, beo grad i to će se desiti kada se završi restauracija fasada u centralnim gradskim delovima. Do kraja 2018. plan je da se obnovi ukupno 200 fasada - dodao je on.

Mali je takođe govorio i o ideji pretvaranja centra grada u pešačku zonu, što je, kako kaže, takođe važan projekat, koji će biti nastavljen naredne godine, kao i izgradnja podzemnih garaža.

Foto: Grad Beograd

-Usko vezano za to su i rekonstukcije centralnih gradskih trgova - Slavija, Studentski trg, Trg republike - istakao je Mali.

-Rekonstruisaćemo Stari savski most tako da on bude otvoren i za pešake, počećemo izgradnju gondole od Kalemegdana do parka Ušće, produžićemo Savsku promenadu, a u planu su i dva nova tunela, koji bi trebalo da reše problem gužvi u gradu - ispričao je Mali.

Prioriteti su mu, naglašava, dve stvari - kapitalni projekti i svakodnevni život Beograđana.

-Izgradnja podzemne železnice je jedan od najznačajnijih projekata. Urađen je SMART plan saobraćaja grada koji je odredio kuda treba da prođu prve dve linije metroa, a koje ce biti povezane sa Bg-vozom i ostalim vidovima gradskog saobraćaja. Već decenijama se govori o tome, ali nikom nije pošlo za rukom da realizuje tu ideju - rekao je gradonačelnik.

Beograd, ocenio je, sigurno nikada nije bio bliži izgradnji metroa.

-Možete reći da sam preambiciozan ili pretenciozan, ali želim da budem na čelu grada kada konačno započne izgradnja šina ispod Beograda. Kada je reč o svakodnevnom životu Beograđana, ja redovno primam građane, kao i moji saradnici, rešavamo njihove probleme, a radimo i neke male stvari kao što su na primer parkovi i igrališta, asfaltiranje, kako bi njihova neposredna okolina bila uređenija i ugodnija za život - rekao je Mali.

Č.Nikolić

#Grad Beograd

#Gradonačelnik

#Siniša Mali

#planovi

'