AKTUELNO

Ministar Mali govorio je o srpskoj ekonomiji, aktuelnim temama i planovima za predstojeće projekte na ovom polju.

Ministar Mali je na samom početku istakao neverovatan podatak, a to je prosečna plata u Srbiji koja je prestigla 100.000.

- Mislim da je to veoma važna i velika vest. Prvi put u istorjiji smo prešli 100.000 dinara neto zarade u Srbiji. Pre 12 godina, prosečna zarada bila je 329 evra - kazao je Siniša Mali i dodao:

- Mi smo, sa ovom zaradom iz maja, apsolutno u dinamici da naredne godine dođemo do cilja zacrtanog 2019. godine. U decembru očekujemo da dođemo do oko 930 evra prosečne zarade. Naredne godine preći ćemo tu magičnu cifru od 1.000 evra - kazao je ministar.

Foto: TV Pink Printscreen

On je podsetio da su se neki smejali Vučićevim rečima da će plata preći 500 evra.

- Sa plate 329 evra 2012. godine, očekujemo 2027. godine prosek 1.400 evra. Kada pogledate prosek u Beogradu, sada je 1.025 evra. Jedan Bor, koji je sada pokretač rasta i razvoja, ima plate preko 1.500 evra, a počeli su sa 300-400 pre samo 12 godina. Oni iz prethodne vlasti koji su nam ostavili zatvorenu železaru Smederevo, prosečna zarada tamo je sa 304 evra otišla na 900. Da li je to dovoljno? Nije. Mi to znamo, svako polazi od svoje plate i hoće bolje i više. Mi smo toga svesni i zato radimo, gradimo autoputeve, železnice, bolnice, brze saobraćajnice, fabrike... - naveo je Mali.

Mali je dodao i da je stopa nezaposlenosti rekordno niska.

- Stopa nezaposlenosti je rekordno niska. Jedna Srbija se pokazala u ovim teškim vremenima kada se ništa lepo na globalnom planu nije desilo. jedna mala Srbija se bolje izborila sa problemima nego neke veće i snažnije zemlje -rekao je Mali.

Foto: TV Pink Printscreen

Mali dodaje da država Srbija pažljivo vodi ekonomsku politiku, pa se osvrnuo i na porast penzija.

-Imamo i ogroman rast penzija, a i predsednik Vučić je najavio da u avgusti i septembru možemo videti koliko se one mogu povećati -rekao je Mali.

Mali je poručio građanima Srbije da su sigurni i bezbedni, šta god usledilo u svetu.

- Država, vlada i predsednik rade sve u našoj moći da Srbija bude jedna stabilna zemlja.

Foto: TV Pink Printscreen

Mali je progovorio i o optužbama iznetim u Skupštini Srbije, da se deklaracija o kojoj se raspravlja služi za "maskiranje teme litijuma".

- Insteresantno je da niko iz opozicije nije ni pomenuo Deklaraciju,  možda najvažniji dokument potpisan. To je jedna veoma važna temu i mi smo pokrenuli dijalog na nju. To je strateški ogromna šansa za našu zemlju. Otvaramo nove fabrike baterija i letećih automobila i želimo da budemo spremni da tu potencijalnu konkurentsku prednost iskoristimo -rekao je Mali i dodao:

- Vodi se opšta hajka na ovu temu, a do 2028. ćemo imati nove izbore, pa ako smatraju da je njihovo viđenje stvari ispravno, imaće priliku da dokažu da li ih građani podržavaju. Nikada veća i jezivija kampanja se nije vodila -rekao je Mali.

Mali se osvrnuo i na brutalne pretnje koji je dobio predsednik Vučić.

- Ništa osim reči mržnje prema predsedniku i njeghovoj porodici od opozicije nismo ni čuli. Imam pitanje za sve građane Srbije: "Kako bi se vi osećali da svaki dan trpite takve slike i reči vaših sinova?" Ništa drugo i pametno od njih niste imali da čujete i apsolutno osuđujem takve pretnje i takvu kampanju -rekao je Mali.

On je dodao i da očekuje adekvatnu reakciju nadležnih organa po ovom pitanju.

Foto: TV Pink Printscreen

Mali je objasnio i šta tačno projekat "Jadar" znači za Srbiju.

- To je budućnost sveta i o tome razmišljaju i Češka, Portugalija i mnoge druge zemlje. Sada je pitanje da li smo sposobni da idemo korak dalje i iskoristimo bogatstvo koje nam leži ispod zemlje. Tada ćemo imati više radnih mesta, bolje školi i jaču ekonomiju. Ne tajimo ništa i otvorili smo diskusiju da građani Srbije mogu sami da donesu odluku. Zašto bi propustili tu istorijsku šansu za našu zemlju -rekao je Mali.

Autor: Iva Besarabić