AKTUELNO

Milutin Folić, glavni gradski urbanista, rekao je za emisiju „011“ Televizije Pink da je cilj da izglasane ideje građana iz projekta „Da se radi i gradi po tvom“ budu realizovane.

- Većina tih projekata, makar po onome što je najavio gradonačelnik i po onome što vidimo na portalu Beokom-a, koji se svakodnevno apdejtuje novim idejama koje dobijamo, vidimo da tu ima puno dobrih ideja, kao što je rekao gradonačelnik ima oko 20 hiljada predloga, od kojih se mnogi poklapaju i zato su grupisani – objašnjava Folić.

On je rekao da će se iz ideja kojih ima najviše izdvojiti prvih pet za grad Beograd i da je za njih izdvojeno nekih 200 miliona dinara.

Foto: Printscreen

- I biće izdvojeno prvih pet za svaku opštinu kojih ima 17. Svaka opština će imati po nekih deset miliona dinara za taj pojedinačni projekat. Među projektima ima fasada, zelenila i uređenja javnih površina, biciklističkih staza, negde ima nekih deponija koje treba očistiti. Mi ćemo u skladu sa tim predlozima koji su dobili najviše glasova napraviti odabir prvih pet, a onda će građani imati jedan period da glasaju koji od tih pet će biti taj glavni projekat. Ukoliko taj projekat ne istroši budžet koji je namenjen onda ćemo ući u još nekoliko projekata koje možemo da uradimo – rekao je Folić.

Kako kaže, već nekoliko godina se Grad trudi da se za gotovo sve što se radi na javnim površinama napravi učešće građana koje može da ide na nekoliko nivoa.

Foto: Printscreen

- Uvažavanje volje sugrađana nije nešto novo u svetu, nego je novo kod nas. U svetu je praksa da se upravo sa sugrađanima dogovara šta je to sledeći projekat i šta je prioritet – ističe Folić.

Komentarišući metro, kao i komentare opozicije na njegovu izgradnju Folić je rekao da je to jedan veliki projekat.

- Mislim da je najvažnije to što je donesena odluka da će se metro graditi, i to nije samo predizborno obećanje, kao što nije bio ni Beograd na vodi. Trenutno se metro projektuje. Na osnovu istraživanja izašle su neke preliminarne trase kuda bi metro mogao da ide – kaže Folić.

#Beograd

#Metro

#Milutin Folić

'