AKTUELNO

U prisustvu velikog broja gostiju, juče je obeležen Dan muzeja i 20 godina od osnivanja.

Direktorka MIJ-a Neda Knežević se u prigodnom govoru osvrnula na rad i istorijat Muzeja, istakavši da on dve decenije čuva, proučava i na inovativan način interpretira kulturnu baštinu Jugoslavije i predstavlja mesto otvorenog dijaloga.

Kneževićeva je rekla da se sad nalaze u drugoj fazi strateške promene koju su započeli 2014. godine, a koju su nazvali razvoj i postizanje izvrsnosti.

- Kroz svoje brojne programe i aktivnosti podstičemo društveno pamćenje i negujemo kulturu sećanja na razvoj jugoslovenske ideje, počev od njene pojave u 19. veku, preko njenih otelotvorenja do kojih dolazi u 20. veku - Kraljevine SHS i Kraljevine Jugoslavije, do socijalističke Jugoslavije - naglasila je ona.

Kneževićeva je rekla da svoje aktivnosti sve više usmeravaju ka temama i periodima koji su do sada bili malo zapostavljeni, pre svega zbog specifičnosti fonda koji neuporedivo bolje dokumentuje period socijalističke Jugoslavije.

Ona je istakla da snaga Muzeja leži u njegovim resursima - fondu koji obuhvata više od 75.000 predmeta, bogatoj foto-kolekciji od blizu milion fotografskih snimaka čija je digitalizacija strateška oblast MIJ-a, jedinstvenom kompleksu koji se prostire na 3,2 hektara, ali i u više od 120.000 posetilaca godišnje, čiji se broj stalno povećava.

Kneževićeva je kazala da svojim radom nastavljaju tradiciju ustanova Muzeja 25. maj, Memorijalnog centra Josip Broz Tito i Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije, čijim je spajanjem oformljen MIJ 1996. godine, da bi u aprilu ove godine odlukom Vlade Republike Srbije njegovo ime promenjeno u Muzej Jugoslavije, Beograd.

S. P.

#Dan

#Muzej istorije Jugoslavije

'