AKTUELNO

Sadnjom 90 stabala crnog bora u beogradskom parku Ušće, u obliku broja 90, danas je obeležen jubilej - devet decenija od osnivanja JKP "Zelenilo Beograd".

U sadnji su učestvovali zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je najavio dve nove akcije, generalni direktor "Zelenila Beograd" Slobodan Stanojević i zaposleni u tom preduzeću.

- Ove godine obeležavamo 90 godina od kad postoji ''Zelenilo Beograd''. To nije najstarije gradsko preduzeće, imamo i starijih, ali to jasno govori o tome koliko se dugo u Beogradu vodi računa o komunalnom sistemu i da grad bude uređen - rekao je Vesić.

Računajući 90 stabala crnog bora koja su zasađena danas i sve ono što će biti zasađeno do kraja godine, precizirao je da će "Zelenilo Beograd" ove godine zasaditi oko 4.000 stabala.

To preduzeće, naveo je, u Beogradu održava oko 70.000 stabala u drvoredima i više stotina hiljada stabala koja se nalaze parkovima.

- Beograd je do pre pet godina imao pokrivenost zelenilom oko 14 odsto, a sada smo na oko 15 odsto i naš cilj je da u narednih desetak godina dođemo do 25 odsto. Taj cilj je vrlo ambiciozan, da li ćemo u tome uspeti videćemo, ali nećemo uspeti ako ne budemo stalno sprovodili akcije, ako se ne budemo trudili da sadimo nova stabla u Beogradu - rekao je Vesić.

Foto: Beograd.rs

U skladu sa tim, najavio je da će tokom jeseni u Beogradu biti pokrenute dve akcije od kojih je jedna "Drvo generacije" u okviru koje će svaka generacija prvaka u svakoj školi imati mogućnost da zasadi svoje drvo i brine o njemu narednih osam godina, ali i kasnije.

Na taj način će se, dodao je, kod nahmlađih širiti kultura poštovanja prema zelenilu i zaštiti životne sredine.

Vesić je pojasnio da je druga akcija koja se priprema, za koju je tender u toku, aplikacija na mobilnim telefonima putem koje će građani Beograda moći da vide šta će se sve saditi i gde tokom naredne godine i tako moći da izaberu neko stablo i kupe ga.

- Na taj način će to stablo postati njihivo i pored stabla će stajati natpis sa njihovim imenom. Verujemo da će ove dve akcije izazvati veliki ođek i da ćemo na taj način još više uključiti građane, kada je u pitanju sadnja novih stabala na teritoriji grada Beograda - dodao je Vesić.

Generalni direktor JKP "Zelenilo Beograd" Slobodan Stanojević je rekao da se zaposleni u tom preduzeću iz godine u godinu trude da pruže nove sadržaje i da unaprede prostor u Beogradu, a sve u interesu građana.

- Razne forme, cvetni zidovi, vertikalno ozelenjavanje, razdelne trake po gradskim saobraćajnicama...sve su to nove forme zelenila koje bi trebalo da unaprede kvalitet stanja na terenu - dodao je on.

Kao primer naveo je park Ušće koji je, kako je rekao, pre oko tri godine bio jedna apsolutno zapuštena površina koja je održavana samo u meri osnovnog komunalnog uređenja, a sada je jedan od najlepših parkova u Evropi

#Goran Vesić

'