AKTUELNO

Objavljene su nove cene goriva koje važe danas od 15 časova. Litar evrodizela na pumpama u Srbiji koštaće 198 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 178 dinara, prenosi "Blic Biznis".

Dakle, poredeći sa cenom goriva od prošle nedelje, dizel i benzin su poskupeli za po dva dinara.

Cene nafte na svetskom tržištu

Prema podacima sa berzi, cena sirove nafte je porasla na 75,640 dolara, a cena nafte Brent na 80,481 dolar.

Evropski fjučersi gasa su se na otvaranju berze TTF prodavali po ceni od 28,695 evra za megavat-sat.

OPEK očekuje rast potražnje za naftom

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je u svom najnovijem januarskom mesečnom izveštaju navela da očekuje snažan globalni rast potražnje za naftom za 1,85 miliona barela dnevno (bpd) na na ukupno 106,21 milion bpd u 2025. godini.

Globalna ekonomija će u 2025. godini ubrzati rast na 2,8 odsto sa ovogodišnjih 2,6 odsto, što će uz solidnu ekonomsku aktivnost u Kini dovesti do rasta svetske potražnje za naftom, navodi se na veb stranici OPEK-a.

Glavni faktor rasta svetske potražnje za naftom će prema prognozi biti potražnja u zemljama koje nisu članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), uglavnom u Kini, na Bliskom istoku i u Indiji, dodaje se u izveštaju. OPEK je ostavio svoju prognozu rasta tražnje za 2024. nepromenjenu u odnosu na projekciju iz prethodnog meseca, na 2,2 miliona barela dnevno.

Autor: