AKTUELNO

Danas od 15 časova litar evrodizela na pumpama u Srbiji koštaće 194 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 174 dinara.

Dakle, poredeći sa cenom goriva od prošle nedelje, dizel je ostao isti, dok je benzin jeftiniji za dinar.

Cene nafte na svetskom tržištu

Prema podacima sa berzi, cena sirove nafte je porasla na 73,997 dolara, a cena nafte Brent na 79,420 dolara, u oba slučaja za približno dva odsto.

Evropski fjučersi gasa su se na otvaranju berze TTF prodavali po ceni od 31 evro za megavat-sat.

Cene nafte porasle su nakon što su Britanija i Sjedinjene Države izvele vojne napade na ciljeve u područjima pod kontrolom Huta u Jemenu, dok napetosti u Crvenom moru dalje rastu.

"Ovi ciljani napadi jasna su poruka da Sjedinjene Države i naši partneri neće tolerirati napade na naše osoblje niti dopustiti neprijateljskim akterima da ugroze slobodu plovidbe jednom od najkritičnijih komercijalnih ruta na svetu", rekao je predsjednik SAD-a Joe Biden. Iako su SAD izvršile udare na iranske proksije u Siriji i Iraku od izbijanja rata u Gazi, ovo bi bio prvi poznati napad protiv Huta koje podržava Iran u Jemenu.

Huti napadaju brodove u Crvenom moru, ciljajući globalne brodove, uključujući one iz SAD-a i Izraela, u znak odmazde za rat u Gazi koji je do sada ubio gotovo 23.000 ljudi u palestinskoj enklavi.

Autor: