AKTUELNO

Suspendovan je dečak koji je pretio đacima u Subotici.

Učenik osmog razreda subotičke Osnovne škole "Sečenji Ištvan", koji je prema tvrdnjama roditelja drugih đaka, pretio da će ih sve pobiti, i razrednog starešinu i nastavnicu hemije, do daljnjeg neće ići u školu, a nastava se nakon incidenta, pretnji i protesta roditelja odvija normalno.

"U ponedeljak je održan sastanak Saveta roditelja na kom je rečeno da će dečak biti udaljen do daljnjeg sa nastave. Kažu da su preduzeli sve potrebne korake i mere da škola bude bezbedno mesto, da su sve nadležne službe koje treba da budu uključene u slučaj obaveštene o svemu. Naša deca idu u školu redovno, ali nam je rečeno da će ukoliko budu imali obavezu ili stigne naredba da se dečak vrati na nastavu obavestiti sve roditelje i da stoje čvrsto iza toga. Ali, šta će se dešavati dalje s tim učenikom van škole. To je sada ozbiljno pitanje. Ko će vršiti nadzor nad tim detetom kada bude u parku ili na ulici", kaže majka jednog učenika OŠ 'Sečenji Ištvan'.

Subotičani čija deca idu u ovu školu i koji su upoznati sa svim što se dešavalo i ranije povodom istog dečaka koji je, prema nezvaničnim tvrdnjama, i bez razloga nasrtao na drugu decu, pretio i ponašao se neprikladno, kažu da "tom detetu treba pomoć i podrška celog društva, i to na način da i njemu bude dobro, a da se svi ostali u njegovoj okolini osećaju bezbedno".

„Na protestu roditelja koji je organizovan u ponedeljak ispred škole bilo je dosta roditelja čija deca ne idu s njim u razred. Poslali smo jasnu poruku da svi želimo bezbednu školu i da se uključe sve službe koje treba da budu uključene. Moraju svi da vide šta će dalje da rade s tim detetom, kako će dalje rešavati njegov slučaj. Pričali smo samo o školi i šta se dešavalo unutar škole, ali šta napolju, šta kada izađe u grad, na ulicu. Svi su svesni da će izaći i biće besan, pogotovo nakon ovolike medijske hajke i svega što se desilo. Može da ne ide uopšte u školu, ali ko onda preuzima odgovornost za njega“, pitaju roditelji.

Smatraju da nema potrebe da se dalje okupljaju i organizuju proteste. Veruju da je sve odrađeno u školi što je bilo neophodno po pravilnicima i protokolima, i ostaju pri stavu da "ako dečak dođe u školu neće dozvoliti svojoj deci da idu u istu". Podsetimo, učenik osmog razreda koji je i ranije pravio probleme, suspendovan je sa nastave na pet dana prošlog ponedeljak, međutim, on je drugarici rekao da će vršnjake i pojedine nastavnike pobiti, Slučaj je prijavljen policiji i reagovalo je i Više javno tužilaštvo u Subotici koje je naložilo podizanje krivične prijave zbog ugrožavanja sigurnosti i krivična prijava protv njega je podignuta.

Roditelji tvrde da je nastavnica hemije držala čas u zaključanoj učionici nakon pretnji dečaka, a nakon roditeljskog sastanka u petak pojedini su odlučili "da više ne ćute, nego da javno kažu sve što se ranije dešavalo". Jedna od majki tvrdi da njeno dete isti dečak maltretira od petog razreda, da je i njemu pretio smrću, gađao ga rancem, nasrtao na njega, da je u grupi dečaka na 'Instagramu' slao fotografiju noža i pisao da će ih sve pobiti. "Kako svom detetu da objasnim da se ponaša prema njemu kao prema dobrom drugaru ako mu on to sve radi? Konstantno smo u strahu šta će uraditi ako ga vidi negde na ulici. Sada se obrušio na sve", rekla je majka učenika 'Sečenji Ištvan'.

Autor: