AKTUELNO

Učenik osmog razreda Osnovne škole "Sečenji Ištvan" u Subotici "pretio je da će pobiti ceo razred, razrednog starešinu i nastavnicu hemije", tvrde roditelji dece koja pohađaju ovu školu.

Pojedini roditelji kažu da su pretnje upućene samo nastavnici hemije, dok većina stoji iza informacije da je pomenuo i vršnjake i druge nastavnike.

O svemu su obaveštene nadležne institucije, a prema nalogu Višeg tužilaštva u Subotici protiv njega će policija podneti krivičnu prijavu zbog ugrožavanja sigurnosti.

Prema rečima majke jednog od učenika "isti dečak je i ranije napadao njeno dete uz iste takve pretnje", dok otac učenika nižeg razreda kaže da se "učenik prošlog ponedeljka loše ponašao na jednom času zbog čega je škola donela odluku da bude suspendovan sa nastave pet dana, a što je navodno kod njega izazvalo revolt".

Došao u školu da preti

- Međutim, za vreme suspenzije on je devojčici iz škole sa kojom se druži rekao da će "ih sve pobiti, i razrednog starešinu i nastavnicu hemije". Ne znam koliko su tačne tvrdnje da se nastava u četvrtak odvijala iza zatvorenih vrata, ali očigledno se nešto dogodilo ako su reagovali i policija i tužilaštvo – kaže Subotičanin i napominje da neće pustiti svoje dete u školu ako se ne reši problem sa tim dečakom.

"Potrebna mu je pomoć"

- Svi znamo da dečak ima problema. Njemu je potrebna pomoć i spremni smo da pomognemo, ali ne možemo da dozvolimo da se ponovi, ne daj bože, "Ribnikar". Nikome nije svejedno. Zahtevaćemo da nam se prvo kaže šta se tačno dogodilo i da se nađe neko rešenje, da se niko ne oseća ugroženo i nebezbedno – izjavio je ovaj otac za medije.

Sve nadlžene institucije upoznate sa ovim slučajem

U Policijskoj upravi Subotica kažu da je školskom policajcu koji se nalazio na dužnosti u školi prijavljen problem koji nastavno osoblje ove škole ima sa jednim učenikom osmog razreda.

- O svemu je upoznato Više javno tužilaštvo u Subotici koje je naložilo da se protiv ovog učenika podnese krivična prijava zbog sumnje da je učinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti – saopštili su iz policije.

Direktorica OŠ „Sečenji Ištvan“ Kristina Antal Dinčić kaže da prema informacijama koje su se pojavile i u vezi sa njima škola je preuzela sve što je u njenoj nadležnosti.

-Škola je obavestila sve nadlžene insitutcije. U školi se nije desio incident i to je sve što mogu trenutno da vam kažem pošto je ceo proces još u toku – kaže Kristina Antal Dinčić.

"Sve smo pokušali, ali ne vredi"

Majka učenika, koji pohađa nastavu u istom odeljenju sa dečakom koji je, kako tvrde roditelji, uputio pretnje vršnjacima i nastavnicima, kaže da „njenog sina napada tri godine“.

-Verujte, sve smo pokušali, i razgovore sa psihologom, s njim, njegovom majkom... Na sve solucije smo pristajali. Znamo da dečak nije dobro, ima probleme, to niko ne spori, ali to nikome ne daje za pravo da nekome preti, da udara i malretira nekoga, pogotovo su pretnje nožem bile strašne. Moje dete je prvi put napao u petom razredu, fizički u učinioci. Hteo je da odbrani drugaricu kojoj je taj dečak zavrnuo ruku i rekao mu je samo : „Molim te, ostavi je na miru“, ali on je nasrnuo na njega, zaleteo se, a moje dete se odbranilo tako što ga je oborio na zemlju. Pred drugom decom je mom sinu rekao : Sačekamo ćemo te ja i moji drugari i izbošćemo te nožem!. Svi su bili u uplašeni – tvrdi majka.

Sa sinom je otišla kod psihologa i direktora i prijavila incident, a kako je bio pomenut nož, sve je prijavljeno i policiji.

- Ne možemo znati da li je ozbiljno mislio ili je to rekao u afektu.U školi sam zahtevala da se to dete makar prebaci u drugo odeljenje, drugu smenu, bilo šta da urade, ali odgovor je uvek bio da ne mogu to da urade, već će malo više da obrate pažnju na njega. Agonija se ponavljala periodično, jednom u pola godine. Recimo, na kraju sedmog razreda to dete je prišlo mom sinu na hodniku, zaleteo se i psovao mu je majku i oca...Deca su nam ispričala da moje dete njega ni u jednom trenutku udario, već se branio odgurujući ga, a ostala deca su ga udaljila. Zaletao se na njega kao da će da ga gurne sa stepenica. Dok je moje dete silazilo niz stepenice gađao ga je školskim rancem – kaže sagovornica.

Nakon toga su organizovani razgovori sa majkom dečaka jednom nedeljno u školi s ciljem da se deca pomire.

- Kako svom detetu da objasnim da se ponaša prema njemu kao prema dobrom drugaru ako mu on to sve radi? Konstantno smo u strahu šta će uraditi ako ga vidi negde na ulici. Sada se obrušio na sve - kaže majka učenika „Sečenji Ištvan“.

Pretnje na Instagramu

- Krajem avgusta prošle godine, na „Instragramu“, u grupi osnovaca iz Subotice, u kojoj se uglavnom dogovaraju gde će igrati fudbal, gde će se videti, on je poslao fotografiju noža i pretio da će doći u naselje i sve ih pobiti. Videla sam te poruke jer pratim društvene mreže svog deteta, sve sam skrinšotovala i poslala razrednom. Tada moje dete napolje nije izlazilo 15-20 dana. Nije to šala, mogu da ne budu prazne pretnje. Meni je žao tog deteta, ali neko s njim mora da radi. Nije bezbedno da ide u školu, plašim se i šta će biti kada se završi škola, kada krenu da izlaze. Nikada neću biti mirna. Posle ovog što se sada dogodilo, naravno da sam se jako uplašila jer znam da ima pik na moje dete – kaže sagovornica i dodaje da će u ponedeljak u 16 sati ispred škole biti održan protest roditelja.

- Imali smo roditeljski i dali smo ultimatum : ako on dolazi u školu, naša deca neće dolaziti. Neka nađu neko rešenje. Tražimo veću bezbednost naše dece - kaže je ova majka.

Autor: