AKTUELNO

Da li je vama normalno da udata žena koja ima bebu od četiri meseca prekine porodiljsko i počne da radi, jer kaže da joj je dosadno kod kuće, a da, kada radi ima neku obavezu, pa kad dođe kući sa bebom kvalitetno provede vreme. Ona ni ne mora da radi, muž zarađuje dovoljno. Šta mislite? Za mene to nije normalno, majka je najbitnija detetu i treba da sa detetom bude 24 sata dnevno do treće godine, posle se može polako po pola sata ili sat odvajati se od njega.

Ovo je pitanje koje je u grupi "jake žene" na jednoj društvenoj mreži postavila članica grupe, a koje pokrenulo lavinu komentara i prilično burne reakcije korisnika.

- Nije normalno, jer je bebi potrebna majka, pažnja, blizina... Zar je stvarno toliko teško biti kod kuće? Finansijski deo u tom periodu, dok je beba mala i dok se majka psihofizički oporavlja, svakako bi trebalo da bude briga i obaveza supruga. Nije ni čudo što su mnoge žene nervozne, prosto se i ne oporave od poroda, a već upadnu u bubanj zvani posao i naravno sve što ide uz to - manjak sna, radno vreme... - napisala je jedna od članice grupe, dok je druga dodala da bi uvek "radije izabrala vreme sa bebom, nego posao".

- Njoj je očigledno dete prevelika obaveza, što u suštini i jeste. Sa decom nije i nikad ne sme biti dosadno - dodala je ona.

Druga smatra da nema ništa lepše u životu nego videti prvi osmeh svoje bebe:

- Nikada se ne može vratiti taj period. Prvi osmeh, prvo gugutanje, prvo podizanje, prvo sedenje. Ja bih bila sa detetom kući, da mi ne promakne sve ovo "prvo".

Sa druge strane, bilo je dosta žena koje su poverile da su isto počele da rade kada je beba bila mala, iako nisu morale.

- Ja, takođe, apsolutno nikad ne moram da radim. Imamo svega dovoljno jer suprug radi. Međutim, bebu od 10 meseci i devojčicu od 3,5 godine sam upisala u vrtić, otvorila butik i počela raditi. Želim da radim. Volim da radim. Koliko god da imamo, zašto ne bismo stvorili još više i ostvarili za sebe i svoju decu - kaže ona, dodajući da je detetu "potrebna čitav život, a ne samo tri godine".

Mnogi članovi grupe smatraju i da su žene, koje ne žele da se odvoje od dece zapravo lenje.

- Imam osmoro dece i svi su krenuli u vrtić sa dva meseca. Svi sretni i zadovoljni. Da je to neki bauk ne bih rađala osmoro - zaključila je jedna, dok je druga dodala da deca imaju i tatu koji ih, takođe, voli i treba da vodi računa o njima.

Autor: