AKTUELNO

Već nekoliko dana u Sremskoj Mitrovici se odvija nesvakidašnja situacija, od prošle srede pojavili su se navodi na društvenim mrežama gospođe Marice Mihajlović i njene rođene sestre da se dogodilo akušersko nasilje, koje je ,prema rečima majke, rezultiralo da dete premine.

Prema poslednjim saznanjima lekar koji ju je porađao je uhapšen, a nadležni organi pokrenuli su istragu.

Foto: TV Pink Printscreen

Aleksandra Plavšić urednica M novina koja je ispratila događaj kaže da je da su novinari razgovarali sa majkom i ocem preminule bebe koji tvrde da je događaj koji se dogodio 12. januara u porodilištu Sremske Mitrovice bio nasilne prirode i da se lekar nije ponašao onako kako bi trebalo da se ponaša u takvoj situaciji i da joj nije pružio adekvatnu podršku niti joj je pomogao da se porodi kako treba.

" Ona je tražila, kako sama kaže carski rez, da je bila iscrpljena i da je imala strašne bolove. Ona je ispričala da je lekar skakako po njenom trudničkom stomaku i da je sve to rezultiralo da beba premine", navodi novinarka.

Ona navodi da je beba nakon porođaja prevezena u teškom stanju u Novi Sad na dalje lečenje, a dan nakon porođaja joj je javljeno da i preminula.

Foto: TV Pink Printscreen

Mirsad Đerlak, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja izrazio je žaljenje što je ova porodica izgubila dete.

On je u u Novom jutru na Pink televiziji rekao da će država učiniti sve što je u njenoj mogućnosti da olakša ovaj izuzetno težak trenutak porodici Mihajlović.

Đerlek je naglasio da institucije u državi neće ćutati i to iz više razloga najpre ljudskih, a zatim i na osnovu zakona a i kako bi se došlo do istine koja će pomoći da se ovo više ne ponavlja.

On je reako da sistem funkcioniše i da je Ministarstvo zdravlja brzo reagovalo, sama zdravstvena ustanova u Sremskoj Mitrovici je već uradila unutrašnju kontrolu, poslata je i zdravstvena inpekcija.

Đerlek navodi da će nakon inspekcije u ovu ustanovu biti poslat ispoljni stručni nadzor u kojem će biti eminentni profesori iz drugih gradova koji imaju veliko iskustvo i koji će pomoći da se vidi gde su bili propusti.

" Ne treba generalizovati ovu situaciju, mi zaista u Srbiji imamo dobre zdravstvene radnike. To smo pokazali u koroni, ako se sećate mi smo izgubili mnogo naših kolega koji su tada pokazali koliko su spremni da se bore za živote naših građana", reako je Đerlek.

Foto: TV Pink Printscreen

Advokat Saša Popović rekao je u novom jutru da ako posmatramo iz ugla krivičnog prava, Krivični zakonik je predvideo krivično delo nesavesno pružanje lekarske pomoći i koje obuhvata sve oblasti medicine.

Krivični zakonik ne poznaje akušersko nasilje poznaje krivično delo nesavesno pružanje ili ne pružanje lekarske pomoći ili teško delo protiv zdravlja ljudi.U ovom konkretnom slučaju zadatak tužilaštva je da utvrdi da li je ovde bilo nesavesnog postupanja lekara i ukoliko je to slučaj da pokrene postupak pred sudom.

" Po meni osnovni dokaz ovde bi trebao da bude jedno medicinsko veštačenje koje bi utvrdilo da li je bilo lekarske greške"

Foto: TV Pink Printscreen

Pedijatar Saša Milićević rekao je u emisiji Novo jutro TV Pink da kada je porođaj u pitanju majke ponekad ne sarađuju sa lekarima i da oni ponekad budu grubi zbog interesa da se porođaj odvija kako treba.

"Ali zna se šta znači biti grub, zna se šta je tu granica, i sve je u interesu deteta" , naglasio je Milićević.