AKTUELNO

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević obišao je danas 15 novonabavljenih sanitetskih vozila u krugu Vojnomedicinske akademije.

Nabavljena za potrebe sistema zdravstvene zaštite u Ministarstvu odbrane, nova sanitetska vozila sadrže svu neophodnu savremenu medicinsku opremu i namenjena su vojnozdravstvenim ustanovama, a sve sa ciljem pružanja bolje zdravstvene zaštite vojnim osiguranicima.

Ministar Vučević je, nakon obilaska, istakao da smo danas u prilici da vidimo 15 novih sanitetskih vozila i to četiri različita tipa, među kojima su i ona za prevoz osoba sa invaliditetom, prevoz osoba koje idu na dijalizu, sanitetska vozila opšte namene i sanitetska vozila za potrebe pružanja zdravstvene pomoći ugroženim pacijentima. On je dodao i da su ova vozila plaćena 120 miliona dinara.

Foto: Tanjug /NEMANJA JOVANOVIĆ

- Posle mnogo godina veći broj sanitetskih vozila je kupljen od jednog proizvođača, da bi to smanjilo troškove održavanja i opremanja. Struka je rekla koja su vozila najbolja i koja su potrebna, a Uprava za vojno zdravstvo ih je rasporedila za zdravstvene ustanove u Beogradu, ali i za vojne bolnice u Novom Sadu i Nišu i time smo regionalno pokrili celu državu - rekao je ministar odbrane.

Foto: Tanjug /NEMANJA JOVANOVIĆ

Prema njegovim rečima, osim novih 15 vozila, Grupacija Odbrambene industrije Srbije donirala je još dva sanitetska vozila, koja će na zahtev Vojske Srbije biti raspoređena u Drugu brigadu kopnene vojske, kako bi se obezbedio prevoz pacijenata iz tog dela Srbije ka vojnim zdravstvenim centrima, pre svega u garnizonoj ambulanti u Kraljevu, ali u Raški i Novom Pazaru i u drugom mestima.

Foto: Tanjug /NEMANJA JOVANOVIĆ

- Nova vozila će olakšati ne samo rad svih ljudi u vojnom zdravstvu, nego će pre svega pružati bolje usluge pacijentima i osiguranicima koje očekuju i verujem da ćemo ovako da nastavimo i u buduće – rekao je ministar Vučević.

Foto: Tanjug /NEMANJA JOVANOVIĆ

On je, tom prilikom, govorio i o velikom projektu obnove, odnosno rekonstrukcije energetske efikasnosti Vojnomedicinske akademije koji se realizuje zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike i dodao da je Vojnomedicinska akademija objekat na ponos Ministarstva odbrane i cele države i da je i dalje jedna od najprepoznatljivijih zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Foto: Tanjug /NEMANJA JOVANOVIĆ

Ministar Vučević osvrnuo se i na eksploziju koja se jutros dogodila u Kruševcu u pogonima Trajal korporacije, gde je jedno lice izgubilo život i četvoro zaposlenih povređeno, među kojima jedno teže i troje lakše. On je, tom prilikom, izjavio saučešće porodici nastradalog radnika, dodajući da je, na žalost, reč o mladoj osobi koja je izgubila život. Ministar Vučević je povređenima poželeo brz oporavak.

Foto: Tanjug /NEMANJA JOVANOVIĆ

Obilasku su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić, pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, pomoćnik ministra za budžet i finansije Katarina Pavičić, načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr Radivoje Anđelković, šefovi kabineta potpredsednika Vlade i ministra odbrane Žarko Mićin i brigadni general Goran Momčilović i načelnik Uprave za logistiku Generalštaba general- major Srđan Petković.