AKTUELNO

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je proslavi školske slave Svetog Save u Osnovnoj školi "Jovan Jovanović Zmaj" u Sremskoj Kamenici, poručivsi tom prilikom da Svetog Savu i posle osam vekova slavimo ne samo kao uspomenu, već kao živog prosvetitelja srpskog naroda.

- Sveti Sava je ostavio tako snažan i neizbrisiv trag, da i danas taj trag predstavlja za sve nas jasan put kuda treba da idemo. Sveti Sava nam daje odgovore na pitanja ko smo, šta smo i kuda idemo, pa se pitamo da li bismo se uopšte mogli prepoznati bez Svetog Save - poručio je Vučević, dodavši da učeći o njegovom životu i delu svi trebaju da spoznaju da veština i znanje nisu sami po sebi ciljevi, već da oni moraju postojati radi boljeg života zajednice i pojedinaca, u skladu sa duhovnim vrednostima.

Gradonačelnik Novog Sada je napomenuo da je Sveti Sava uspeo da pomiri naizgled nepomirljive stvari i da u harmoniju stavi rodoljublje i ljubav prema čovečanstvu, Istok i Zapad, crkvu i državu, crkveni autoritet i slobodno stvaralaštvo i još mnogo toga, te da se ne može pogrešiti ukoliko se za prog srpskog arhiepiskopa kaže da je "večan" i da je on naš savremenik jer su njegova dela živa i postoje.

Đaci te osnovne škole pripremili su bogat kuturni program, a održano je i bogosluženje prilikom čega je prelomljen slavski kolač.

Osnovna škola "Jovan Jovanović Zmaj" u Sremskoj Kamenici je jedna od najstarijih srpskih škola, jer je njen rad zabeležen još daleke 1701. godine. Danas ta škola ima preko 1100 učenika u 44 odeljenja, sa kojima radi preko 100 zaposlenih. Nastava se realizuje u dve smene u matičnoj školi u Sremskoj Kamenici i u područnoj školi u Novim Ledincima.

Pročitajte još: Ministar Šarčević uručio Svetosavske nagrade (FOTO)

#Miloš Vučević

#Sveti Sava

'