AKTUELNO

Deca često imaju problem sa kičmom, što se na vreme može rešiti ako se uoči, rekao je za Novo jutro TV PINK fizioterapeut, dr Žarko Radović.

Radović se, komentarišući težine školskih torbi i njihov uticaj na kičmeni stub dece, složio sa tim da su one zaista teške, ali je, dodaje, najveći problem to što deca rančeve ne nose na ispravan način.

- Problem je što kod nas, pogotovo devojčice, imaju torbe koje se nose na jedno rame, gde se to jedno rame više optereti u odnosu na drugo i mišići se na jednom ramenu bolje razvijaju nego na drugom - rekao je dr Radović.

Kako kaže, jako je bitno da roditelji gledaju svoju decu u toku kupanja i da prate njegov rast i razvoj.

Foto: TV Pink Printscreen

- Najčešća tri deformiteta koja se sreću kod nas u školskom periodu jesu skolioza (krivljenje kičmenog stuba u jednu stranu), kifoza (pogrbljenost), lordoza (uvučenost donjeg dela leđa) - kaže dr Radović.

On ističe da se svi malo krivimo ka napred, da gledamo telefon sve češće i da ne čudi to što imamo za posledicu takve deformitete.

Foto: TV Pink Printscreen

- Moramo znati koliko je samo oštećenje, a rengen najbolje pokazuje kolika je, na primer, skolioza. Tada se može uz određene vežbe pomoći, a da roditelji moraju puno da rade sa svojom decom - rekao je dr Radović.

Kako kaže, kod dece je jako bitno da vreme reagovati, ako je skolioza mnogo velika onda se ide na operativni zahvat.

Autor: