AKTUELNO

Trudnoća jeste "drugo stanje" pa je prirodno i normalno da žene budu pod stresom u trudnoći, ali ne treba preterivati. Redovne kontrole mogu pomoći.

- Za trudnoću kao fiziološku, prirodnu pojavu, najviše odgovara naziv "drugo stanje" i najbolje oslikava situaciju u kojoj se nađe svaka žena u toku trudnoće. To je vreme kada se javlja strah za sebe ali i za dete i to učini ženu jako nervoznom. Svrha kontrola i pregleda pored toga što naravno daju sliku o stanju trudnoće služe i tome da relaksiraju i opuste trudnice - rekao je dr Vanja Milošević iz GAK Narodni front.

Ne zove se trudnća “drugo stanje” iz šale. Nešto se u organizmu menja i fiziološki i hormonski.

- Žene su danas u velikom strahu, izuzetno su preplašene. Međutim, priroda najčešće jako lepo daje signale i kada nešto nije dobro to se vidi. Ali svakako preglede treba raditi redovno a ne samo u trenutcima određenih komplikacija - rekao je dr Milošević.

Postoji veliki broj testova koje trudnica treba da uradi u toku trudnoće.

Kako dr Milošević ističe pored ultrazvučne dijagnostike kada se trudnoća ustanovi, pored redovnih kontrola, brisevi su takođe neophodni, kao i kolposkopija i prenatalni testovi.

Svaka trudnoća je individualna i to je bitno znati. Vitamini i minerali su svakako dobrodošli ali pušenje i alkohol trebalo bi izbegavati.

Da bi jedna trudnoća prošla kako uredno, akcenat treba da bude na tome da se testovi rade na vreme i uvek u skladu sa onim što doktor traži. Prenatalni testovi nisu invazivni a vrlo su značajni za nas i pouzdani su. Rade se do 10 nedelje, brzi su i tačni i upravo je svrha prenatalnih testova da se otkriju neke stvari koje ultrazvučno ne bi mogle da se otkriju - rekao je dr Milošević.

Pored neinvazivnih postoje i invazivni testovi koji se rade na klinikama.

Tako je, invazivni testovi poput amniocinteze i kordiocinteze mogu dovesti do krvarenja, infekcije, čak i preteći pobačaja. Upravo je i svrha prenatalnih testova da se jednostavnim vađenjem krvi izbegnu ovakve komplikacije - rekao je Milošević.On je dodao da su nažalost ti testovi skupi i da se zato ne izvode rutinski. Radi se o promenama na nivou hromozoma i to je stvar genetike. Ali da naravno i u testovima treba biti vrlo selektivan.

Danas su trudnice prilično u stresu. Dostupnost Interneta i "edukacija" na guglu, donela je dobre ali i loše strane čak i kada je trudnoća u pitanju.

- Ranije su trudnice iskustva mogle da čuju od majki i baba, a danas time što je mnogo informacija dostupno skoro svima, svaka trudnica se plaši onog najgoreg, i ne treba gledati šta piše na guglu. Međutim, na sreću većina trudnoća i trudnica prođe dobro - rekao je Milošević.- Svaki period trudnoće nosi neki rizik ali najveći broj komplikacija se desi u prvom trimestru u zato se svi ti testovi rade u trva tri meseca. Treba slušati lekara i pratiti redosled pregleda i kontrolisati se - savetuje dr Milošević.

#Doktor

#Test

#Trudnoća

'