AKTUELNO

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović smatra da suđenja ne treba da budu zabava za narod, već da ona treba da imaju za cilj utvrđivanje činjeničnog stanja i podvođenje istog pod pravnu normu, kao i postizanje prava, pravde i pravičnosti za žrtve i za okrivljene.

Govoreći o tome zašto je suđenje u slučaju ubistva pevačice Jelene Marjanović okarakterisano kao suđenje veka, ona ističe da smo svedoci, poslednjih 20 godina, da sudski procesi počinju u medijima, sudi se u medijima i na kraju, u mnogi slučajevima mediji donose presude ili utiču na donošenje presude i podvlači da su to nedozvoljeni uticaji.

- Ja sam advokat već 30 godina, nije me zaobišao ni jedan medijski predmet. Tako ih vode i u sudskim librama, ako je predmet medijski - on ima drugačiji tretman i tokom suđenja - objašnjava Dobričanin za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

- To sve je počelo, u principu, posle 5. oktobra, kada su neki pripadnici, tadašnjih novih službi bezbednosti, doneli odluku da se radi na tri prioritetna slučaja. To su prvo bili prioritetni slučajevi, a onda kasnije i medijski – objašnjava ona.

Kako je istakla ti slučajevi su bili sledeći – Ibarska magistrala, ubistvo Ivana Stambolića i ubistvo Slavka Ćuruvije.

-Ti predmeti su krenuli odatle, u medijima se sudilo, u mnogome su doprineli presudama takvim kakve su – osuđujuće presude i za Ibarsku magistralu i za ubistvo Stambolića- podsetila je ona.

To su slučajevi koji interesuju javnost, medijski predmeti i politički predmeti i jako je teško suditi u takvim slučajevima, ocenila je Dobričanin.

Advokat Nebojša Milosavljević kaže da njega slučajevi koji se pojavljuju kao estradni njega ne zanimaju. 

Podsetio je na „prava suđenja“ kako on kaže.

On je podsetio na podmetanje bombe u bioskopu "20.oktobar" 1968. godine. Za napad je osumnjičen Miljenko Hrkač, član ustaške organizacije Hrvatsko revolucionarno bratstvo, koji je uhapšen oktobra 1969. godine.

Foto: TV Pink Printscreen

Takođe, govorio je i o ubistvu taksiste, davne 1967. godine. Na Novom Beogradu odigralo se do tada neviđeno razbojništvo. Tandem Dragan Gutić i Sava Lisovac su 7. decembra 1967. ubio beogradskog taksistu Tiosava Jankovića.d”, u blizini Fontane.

-Obe presude su se završile smrtnom kaznom, to je bilo poslednje pogubljenje u CZ u Beogradu gde su se vršile egzekucije - objasnio je on, dodajući da brojni masovni zločini, za njega su mnogo interesantniji, nego slučajevi koji imaju "estradni karakter".

Urednik portala "Embargo" Predrag Jeremić složio se sa Milosavljevićem ističući da su danas suđenja postala "spektakl za javnost".

Foto: TV Pink Printscreen

- Kako smo posle 2000. godine počeli da preuzimamo polako političku kulturu ponašanja Zapada, pokušali smo da doslovce prenesemo na celu teritoriju naše zemlje, političari su počeli da glume istražitelje, policajce, sudije, na suptilan način, tako što su počeli kroz medije da plasiraju ono što je njima odgovaralo - kaže Jeremić.

-Otuda su ta suđenja postala politički spektakl – ocenio je on.

Kako kaže, suđenja koja je Milosavljević pomenuo imala su svoja mesta u medijima, ali nisu na takav način eksponirana, ovde samo fali, kako ocenjuje, da su mediji uključeni u istragu.

#Jelena Marjanović

#Sud

#Suđenje

'