AKTUELNO

Oplenac, 6. septembar 2023. – Na dan kada je pre 100 godina rođen Nj.V. Kralj Petar II, Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina su na Oplencu odali počast ocu Njegovog Kraljevskog Visočanstva. Ovo je bila prva u nizu aktivnosti kojima će biti obeležen ovaj značajni jubilej Kraljevske porodice Srbije.

Pomen pokojnom Kralju u Mauzoleju kraljevske porodice, crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski G. Jovan. Pomenu su prisustvovali i članovi Krunskog saveta: g. Predrag Marković, prof. dr Čedomir Antić i g. Darko Spasić, članovi Udruženja Kraljevina Srbija, koje je pod pokroviteljstvom Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra, i predstavnici Fondacije Kralja Petra I na Oplencu. Nakon bogosluženja Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar položio je venac na grob svog pokojnog oca.

U znak sećanja na vek od rođenja Kralja Petra II, večeras će u Kraljevskom Dvoru biti svečano otvorena izložba „Vek od rođenja Kralja Petra II – karika između prošlosti i sadašnjosti”. Istovremeno, u Dvoru će biti održana i promocija ekskluzivnog izdanja „Vladari Srbije“, prigodnih poštanskih maraka posvećenih 100. godišnjici rođenja Kralja Petra II i 200. godišnjici rođenja Kneza Mihaila Obrenovića.

Uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa timočkog Ilariona, Prestolonasledniku je na Oplencu predata pukovska zastava Timočke brigade Jugoslovenske vojske u otadžbini, koja je nedavno pronađena posle više od sedam decenija skrivanja, kako bi bila deo izložbe u Dvoru. Zastava ima prelep monogram kralja Petra II i tradicionalne reči vojničke zakletve iz vremena Kraljevine: „S verom u Boga, za Kralja i Otadžbinu“.

Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i njegova Fondacija za obrazovanje i kulturu narednih dana uručiće Narodnoj biblioteci Srbije primerke memoara kralja Petra II. Takođe, biće organizovani obilasci Kraljevskog kompleksa i izložbe za najbolje učenike 7. i 8. razreda beogradskih osnovnih škola koje nose imena članova dinastije Karađorđević – „Karađorđe“, „Kralj Petar I“, „Kraljica Marija“ i „Kralj Petar II“.

„Uvek sam emotivan na ovaj dan, na dan kada je 1923. godine rođen moj dragi otac, Kralj Petar II. Poznata je njegova sudbina nakon vihora Drugog svetskog rata, ostao je u nevoljnom izgnanstvu do kraja života. Srce mog oca bilo je ispunjeno setom i nostalgijom za otadžbinom, svaki dan se nadao da će se vratiti svom narodu.

Srce mi je mirnije od kada su njegovi zemni ostaci 2013. preneti na Oplenac, u mauzolej Kraljevske porodice, gde sada konačno može da počiva u miru, u svojoj voljenoj Srbiji. Ispunio sam jedan od njegovih poslednjih zaveta koji mi je dao, da ga, makar i mrtvog, vratim u otadžbinu. Dragi oče, uvek ćeš biti u mojim molitvama i u mom srcu“, rekao je Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Foto: Kancelarija Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra

Biografija Nj.V. Kralja Petra II

Nj.V. Kralj Petar II od Jugoslavije bio je prvorođeni sin Kralja Aleksandra I i Kraljice Marije od Jugoslavije. Kralj Petar II rođen je u Beogradu 6. septembra 1923. godine, a kršteni kum mu je bio kralj Džordž V. Nakon ubistva svog oca 1934. godine, postao je Kralj Jugoslavije, ali pošto je tada imao 11 godina, formirano je Namesništvo.

Posle prevrata 27. marta 1941. godine, kada je narod Jugoslavije odbacio pakt koji je tadašnja vlada potpisala sa Nemačkom, kralj Petar II je proglašen punoletnim.

Vojska Jugoslavije nije bila spremna da se odupre invaziji nacističke Nemačke koja je usledila i Jugoslavija je okupirana u roku od jedanaest dana. Kralj Petar II je bio primoran da napusti zemlju i pridružio se drugim monarsima i državnicima iz evropskih zemalja pod nemačkom okupacijom u Londonu juna 1941. Tamo je Kralj Petar bio smatran simbolom otpora protiv nacizma i vredno je radio na tome da dobije podršku Saveznika za borbu naroda Jugoslavije protiv okupatorskih snaga.

Posle rata, nedemokratski komunistički režim zabranio je povratak Kraljevskoj porodici u Jugoslaviju, oduzevši im državljanstvo i konfiskovavši celokupnu privatnu imovinu. Kralj Petar II nikada nije abdicirao.

Kralj je poslednje godine života proveo u Americi. Preminuo je 3. novembra 1970. godine u bolnici u Denveru u Koloradu, a sahranjen je u crkvi manastira Svetog Save u Libertvilu u Ilinoisu. Bio je jedini kralj sahranjen u Sjedinjenim Državama.

Kraljevi posmrtni ostaci preneti su u kapelu Kraljevskog Dvora u Beogradu 22. januara 2013. godine, a državna sahrana održana je 26. maja 2013. u Mauzoleju kraljevske porodice u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, gde se Njegovo Veličanstvo pridružio ostalim članovima Kraljevske porodice sahranjenim u Kraljevskom mauzoleju.

#Karađorđevići

#Oplenac

#STOGODIŠNjICA ROĐENjA KRALjA PETRA II