AKTUELNO

Šef diplomatije Ivica Dačić kažeda se država Srbija maksimalno angažuje kako bi pomogla našim državljanima zarobljenim u grčkim letovalištima da se evakuišu i vrate kući.

- Činimo sve da pomognemo našim državljanima, koliko god je to moguće u ovom teškom tenutku, kada su ne samo srpski, već i brojni drugi turisti i meštani odsečeni od sveta. Nadamo se da ćemo uspeti da ih evakuišemo - rekao je za Kurir Dačić.

Među srspkim turistima koji su zarobljeni u oblasti Pilion je i poridica Ivana Lozića Iz Stare Pazove, s kojom on nema više nikakvu komunikaciju.

Roditelji, sestra i dve tetke su odsečeni od sveta u grčkom letovalištu Platanjas.

- Poslednji put smo se čuli jutros oko pola devet i nemoguće ih je dobiti jer su crkli svi telefoni. Nemaju struje, nemaju vode, ni hrane. Nemaju ništa, a bujica im je odnela i auto. Smeštaj u kome su je poplavljen. Zapravo prizemlje, u kom je kuhinja i jedna soba, je poplavljeno, pa su se popeli na sprat gde je kupatilo i soba. Da mrdnu ne mogu - kaže za Kurir Lozić.

Poslao nam je i dva snimka, poslednje što je jutros dobio od porodice, na kojima se vidi da kiša lije ko iz kabla, a da je sve živo pod vodom.

- Zabrinut sam, odsečeni su, nemaju hrane, vode, ništa. A sad ne mogu ni da ih čujem - priča Nikola.

A Ljubomir Radivojević, direktor turističke agencije Atlantik, preko koje je otišla Nikolina porodica, koja je među 62 putnika te agencije kazao je da su svi živi i zdravi, ali da još nema načina da se evakuišu.

- Upravo sam završio razgovor sa našim konzulom Dejanom Mačkovićem u ambasadi u Atini, koji je na vezi sa civilnom zaštitom Piliona. U ovom trenutku, kako mu je rečeno, oni mogu samo helikopterima da dođu do ljudi, ali samo ako je nekome život ugrožen. na sreću, naši su svi dobro. I zato moraju da budu strpljivi, obećanja su da će putna sekcija pokušati sve što može kako bi što pre koliko-toliko sanirala puteve i osposobila prilaz - kaže Radivojević.

Među 62 putnika je svega troje dece, a najmlađe ima četiri godine. U letovalištu Milina smešteno je 28 turista, a tu su i to troje dece. U Horto je otišlo 14 ljudi, Platanjas 13 i Agios Joanis sedam.

Autor: