AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić povodom izjava šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlić Radmana kaže da niko nema pravo da Srbiji deli lekciji kako će da vodi spoljnu politiku, kao i da se u Hrvatskoj "sistematski gradi odnos mržnje prema Srbiji i srpskom narodu".

- Jednostavno, to je nešto na čemu imamo problem sa Hrvatskom, a to je da se tamo sistematski gradi jedan odnos mržnje prema Srbiji i srpskom narodu - rekao je Dačić za Novo jutro TV Pink.

Dačić je istakao da niko nema pravo da Srbiji deli lekcije kako će da vodi spoljnu politiku jer je, prema njegovim rečima, spoljna politika uvek bila deo unutrašnje politike, odnosno državne politike.

Komentarišući izjavu Grlić Radmana, ministar spoljnih poslova Srbije rekao je da ne možete da uvredite predsednika jedne države, a da ne uvredite državu budući da je predsednik reprezent države i svako mora da vodi računa o načinu na koji mu se obraća.

Foto: TV Pink Printscreen

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je protestnu notu ambasadi Hrvatske u Beogradu povodom uvredljivih komentara Grlić Radmana, a Dačić kaže da je protestna nota u diplomatskom i međunarodnom saobraćaju vid komunikacije između najviših predstavnika dve države.

Dačić je ocenio da nije slučajno da se Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić nalaze kao tema u hrvatskoj političkoj javnosti i u medijima.

- Mi imamo situaciju da oni i sada, posle (protestne) note, nastavljaju sa tom pričom da nekako savetuju Srbiju da se mi pomerimo na pravu stranu istorije, kao da su oni ti koji su uvek znali da procene ko je to prava strana - istakao je Dačić.

Foto: TV Pink Printscreen

Naveo je i da je diplomatija jedan izvanredni resurs za obaveštajne strukture jer se, prema njegovim rečima, među diplomatama nalaze špijuni, obaveštajci, agenti.

Na pitanje zašto je interesovanje Hrvatske bilo veliko za ovaj izborni proces u Srbiji, Dačić je rekao da se oni interesuju za sve što može da izazove određenu vrstu političke nestabilnosti ovde u Srbiji.

- Vučić je više puta imao inicijativu i ja sam više puta učestvovao na sastancima i sa Kolindom Grabar Kitarović i sa Plenkovićem gde smo razgovarali o normalizaciji naših odnosa, ali nikad nisam bio uveren da će se to stvarno desiti - zaključio je Dačić.