AKTUELNO

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da će grupa srpskih inženjera i menadžera u oblasti železničke infrastrukture sledećeg meseca otputovati u Kinu, kako bi od kineskih kolega stekla iskustvo u upravljanju brzim prugama.

Vesić je podsetio da su u toku radovi na izgradnji deonice brze pruge od Novog Sada do Subotice, u dužini od 108 kilometara, koji će biti završeni do kraja naredne godine.

- Već 2025. godine, nakon što naši mađarski partneri završe svoj deo od Budipešte do granice, brzom prugom spojićemo dva glavna grada. Ovim projektom menjamo lice naše zemlje. U Srbiji se nikada nisu gradile brze pruge i iskustvo koje naši stručnjaci budu stekli u Kini, biće dragoceno i za njih, za buduće inženjere, za održavanje pruge - istakao je ministar.

Posebno je napomenuo da Srbija posle brze pruge ka severu, kreće u izgradnju brze pruge ka Nišu, koja će nastaviti dalje ka Severnoj Makedoniji, pa i ka Grčkoj, Bugarskoj, Albaniji.

U planu je i brza pruga od Beograda preko Zagreba i Ljubljane do Beča i Venecije, obnavlja se pruga Beograd – Bar, grade i obnavljaju regionalne pruge.

- U železnice se do 2015. gotovo ništa nije ulagalo. Danas, država ulaže milijarde u izgradnju i obnovu železnice. Naredne godine biće godine železnice i zato je posebno važno da imamo stručnjake čije će znanje i veštine odgovarati potrebama novog doba. U Kini će moći da steknu iskustvo upravljanja sofisticiranim tehnologijama, koje će sutra preneti i na svoje kolege u Srbiji - rekao je Vesić.

Ministar je zahvalio kineskoj vladi na pozivu koji je uputila srpskim stručnjacima, dodajući da je to još jedna potvrda istinskog čeličnog prijateljstva između dve zemlje i dva lidera, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, koje se ogleda i kroz saradnju u brojnim drugim oblastima.

Prugu Beograd – Budimpešta gradi konzorcijum Kineskih železnica, čija će vlada u septembru organizovati kurs izgradnji, upravljanju i održavanju brze pruge, na koji su pozvani i srpski stručnjaci.

Obuka će obuhvatati tri modula – železnička tehnika i građevinska tehnologija, tehnologija upravljanja železnicom i tehnologija održavanja železnice.