AKTUELNO

Bezbednost na putu je od suštinskog značaja za svakog vozača. Kada razmišljamo o bezbednosti, često prvo pomislimo na kočnice, sigurnosne pojaseve, vazdušne jastuke i ostale komponente vozila koje pomažu da se smanje posledice sudara.

Ipak, postoji nešto što nam možda i nije među prvim asocijacijama, ali je podjednako važna komponenta koja igra ključnu ulogu u stabilnosti, upravljivosti i bezbednosti vožnje - amortizeri.

Šta su amortizeri i koja je njihova uloga?

Amortizeri su deo sistema vešanja vozila, a njihov zadatak je da kontrolišu oscilacije i vibracije koje nastaju tokom vožnje preko neujednačenog terena i prilikom kočenja. Kada točkovi pređu preko neravnina na putu, kinetička energija se prenosi na opruge vešanja, što izaziva oscilacije. Međutim, da bi se sprečilo prekomerno kretanje i održala stabilnost, tu su upravo amortizeri.

Drugim rečima, njihova osnovna funkcija je održavanje guma u stalnom kontaktu sa putem. To omogućava optimalno prijanjanje vozila u krivinama, bolje kočenje i stabilnost. Pošto amortizeri apsorbuju udarce i oscilacije prilikom vožnje preko neravnina, oni sprečavaju da se točkovi previše "skakuću" ili gube kontakt sa podlogom.

Šta nam može ukazivati na probleme sa amortizerima?

Ponekad i iskusnim vozačima nije lako da utvrde da je baš u amortizerima problem.

Među znakovima da nešto nije u redu sa amotrizerima je produženo zaustavljanje, odnosno vozilu je potrebno više vremena da se zaustavi nakon kočenja.

Ako osećate da je vozilo nestabilno i sklono "zanošenju" pri skretanju ili naglim promenama pravca, te se stalno kreće gore-dole, to može da ukaže na problem sa amortizerima.

Kada se jako zakoči i prednji deo naginje mnogo napred, ili obrnuto, kada se prilikom ubrzanja prednji deo podize, a zadnji spušta i to može da vam ukaže da nešto nije u redu sa amortizerima.

Ukoliko osećate jake vibracije i gume poskakuju ili se čuje škripanje, to može biti znak da su amortizeri oštećeni.

Neravnomerno trošenje guma takođe može da ukaže na problem sa amortizerima, a tu je i očigledan pokazatelj - curenje tečnosti ispod amortizera.

Ukoliko primetite da se vaše vozilo ponaša na neki od navedenih načina, što pre posetite ovlašćeni servis ili mehaničara, koji će utvrditi stanje u kome se nalaze amortizeri vašeg četvorotočkaša.

Još jedan važan sistem automobila može da izazove nestabilnu vožnju

Nije jedini, ali ovog puta mislimo na set kvačila. Kvačilo omogućava vozaču da kontroliše prenos snage između motora i menjača, što dalje omogućava promenu brzina i startovanje i zaustavljanje vozila bez neposrednog isključivanja motora.
Kada je kvačilo ispravno, vožnja će biti glatka i bezbedna, bez neptrebnog naprezanja motora ili trzanja vozila.

Koje znake daje istrošeni ili neispravno kvačilo?

Ako nešto nije u redu sa kvačilom, primetićete promene u načinu njegovog rada što može da bude teže ili lakše pritiskanje nego inače, a i promena brzina može postati zahtevniji posao. Može da se desi da osetite da automobil gubi snagu jer pri neispravnom kvačilu motor može da povećava brzinu, ali da vozilo ne ubrzava u skladu sa tim.

Kvačilo može i da vam „kaže“ da mu nije po volji tako što će da škripi ili ispušta šumove koji inače ne bi trebalo da se javljaju pri promeni brzine.

Kako biste osigurali da vaše kvačilo funkcioniše ispravno i bezbedno, redovno održavajte vozilo i obratite se mehaničaru ako primetite bilo kakve znakove problema s kvačilom.

Održavajući amortizere i set kvačila u dobrom stanju, doprinećete bezbednijoj i udobnoj vožnji, a to vam je sigurno cilj.


Autor: