AKTUELNO

U Srbiji je za proteklih šest godina postavljeno više od 140 rampi za osobe sa invaliditetom, čime je omogućen pristup i brojnim objektima od javnog značaja.

Na taj način, kako je ocenila pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljana Barošević, zapravo je uklonjeno znatno više barijera.

Komentarišući dosadašnji učinak kampanje "Srbija bez barijera", Barošević je rekla za Tanjug da je cilj da se stvori društvo jednakih šansi za sve.

Kako kaže, prvi put od osnivanja, posle više decenija postojanja i rada, mnogi javni objekti postali su dostupni osobama sa invaliditetom.

"Naš najveći uspeh je to što se pitanje unapređenja položaja osoba sa invaliditetom više ne posmatra kao nadležnost jednog državnog organa, već se posmatra kao pitanje iz nadležnosti cele države i Vlade Republike Srbije, a to smo postigli zahvaljujući nesebičnoj podršci i zalaganju predsednika Aleksandra Vučića", istakla je Barošević.

Kako podsećaju iz Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom, mnogim ljudima prvi put postali su dostupni brojni značajni javni objekti poput Beogradskog sajma, Zadužbine Ilije Kolarca, filijala PIO fonda, opština, domova zdravlja, obrazovnih i predškolskih ustanova.

Kako navode, angažovani su i tumači za srpski znakovni jezik, adaptiran je i digitalizovan sadržaj biblioteke "Dr Milan Budimir", izgrađena su inkluzivna igrališta za decu sa invaliditetom i nabavljena su adaptirana vozila.

Takođe, iz Sektora ističu da su u stalnom kontaktu sa osobama sa invaliditetom.

"U proteklih šest godina, mnogo toga smo zajedno uradili, ali je još puno posla pred svima nama, kako bi osobama sa invaliditetom omogućili da zagarantovana prava uživaju na ravnopravnoj osnovi sa ostalim građanima", rekla je Barošević.

Prema njenim rečima, Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom i Ministarstvo za rad, na čelu sa ministrom Nikolom Selakovićem, pružaju svakodnevnu podršku udruženjima osoba sa invaliditetom kako bi realizovali različite aktivnosti, unapredili položaj u društvu i doprineli njihovoj većoj vidljivosti.

"Stvaramo uslove za njihovo zapošljavanje i uključivanje u društvo i tako doprinosimo da se osobe sa invaliditetom osećaju kao ravnopravni članovi društva. Takođe, omogućujemo im da daju pun doprinos zajednici kojoj pripadaju", ističe Barošević.

Pomoćnica ministra za rad dodaje da Ministarstvo, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, kontinuirano radi na povećanju broja zaposlenih osoba sa invaliditetom.

"Za zapošljavanje osoba sa invaliditetom od izuzetne važnosti su i preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koja predstavljaju poseban oblik zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Njihov značaj ogleda se u zapošljavanju, ali i profesionalnoj rehabilitaciji osoba sa invaliditetom", navodi Barošević.

Kako je podsetila, Ministarstvo pruža finansijsku podršku tako što subvencioniše zarade za zaposlene osobe sa invaliditetom i opredeljuje sredstva za poboljšanje uslova rada na osnovu javnih poziva.

Prema njenim rečima, podizanje svesti i promocija različitosti od izuzetne su važnosti za same osobe sa invaliditetom, ali i čitavu zajednicu, jer je to jedini način da se suštinski unaprede njihovi uslovi života.