AKTUELNO

Novac se donira drugu godinu zaredom.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević potpisali su danas Ugovor o dodeli pomoći Grada Novog Sada namenjenoj za lečenje dece obolele od teških bolesti koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji u iznosu od pet miliona dinara.

Gradska administracija u Novom Sadu donela je odluku da drugu godinu zaredom donira pet miliona dinara u budžetski fond Ministarstva zdravlja namenjen deci oboleloj od teških bolesti za lečenje u inostranstvu.

Foto: Tanjug

Ministar Lončar je istakao da to pokazuje veliku odgovornost svih onih koji su doneli odluku o pomoći, jer su prepoznali mesto sa koga može da se pomogne najmlađima koji se bore sa teškim bolestima i kojima je neophodna pomoć van Srbije.

Drago mi je da su ponovo izabrali taj budžetski fond pored svih drugih fondova koji postoje. Budžetski fond našeg ministarstva je nastao 2014. godine i do sada je plaćeno i organizovano preko 90 intervencija u inostranstvu za 68 naših mališana. Preko 170 uzoraka krvi i tkiva je poslato uz pomoć tog fonda da bismo došli do dijagnoza za naše mališane, a koje nismo mogli da dobijemo u Srbiji jer su jednostavno neke bolesti toliko retke da nismo mogli ni da ih prepoznamo - kazao je Lončar.

Prema njegovim rečima, mnogo stranih stručnjaka je došlo u Srbiju gde su operisali i pomagali obolelim mališanima u Srbiji, što to je, takođe, plaćeno iz tog budžetskog fonda, a do sada je potrošeno preko 448 miliona dinara za lečenje dece u okviru tog fonda. Ministar zdravlja napominje da fond trenutno dobro stoji, te na današnji dan raspolaže sa 70 miliona dinara.

Foto: Tanjug

- Naš fond funkcioniše krajnje transparentno. U tom fondu su zastupljeni naši najistaknutiji stručnjaci iz oblasti medicine, posebno iz pedijatrije koji pregledaju svu dokumentaciju, koji su u kontaktu sa stranim klinikama i koji na osnovu svih tih parametara donose odluku gde će se i ko će se lečiti, koliko to košta. Mi sve to krajnje transparentno objavljujemo, za razliku od drugih fondova za koje ni do sada nismo uspeli da saznamo po kom principu rade i na osnovu čega donose odluke - kazao je Lončar apelujući na sve porodice čiji se mališani suočavaju sa teškim bolestima da budžetski fonda Ministarstva zdravlja za lečenje dece sa teškim i retkim obolenjima imam jasan sistem kontrole po kojem funkcioniše.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je Grad Novi Sad u mogućnosti da donira pet miliona dinara u taj fond jer je vodio odgovornu politiku u pogledu javnih finansija, naglasivši da je uštedama omogućeno da se pomogne deci kojoj je pomoć neophodna.

Foto: Tanjug

- Hvala Ministarstvu zdravlja na saradnji u 2017. godini, kao i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo. Sledeće godine nas očekuje i otvaranje nove zgrade Hitne pomoći, ona je finansirana zajednički od strane Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada, nadam se da će i ministar Lončar biti sa nama kada se on bude otvarao i nadam se da ćemo zajednički moći da unapredimo kvalitet zdravstvene pomoći u našem gradu, ali i u čitavoj zemlji - zaključio je Vučević.

Pročitajte još: Manje poginulih u saobraćajkama na ulicama Beograda

#Donacija

#Miloš Vučević

#Novac

#Novi Sad

#Zlatibor Lončar

#deca

'