AKTUELNO

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo je danas nove cene goriva i one će važiti do narednog petka.

Kako je objavljeno, litar evrodizela će do narednog petka na pumpama koštati maksimalno 184 dinara za litar, dok će benzin evropremijum BMB 95 najviše koštati 178 dinara za litar.

Nove cene se objavljuju svakog petka do 15 časova.

Cena sirove nafte skočila je za 4,6 odsto, na skoro 75 dolara za barel, nakon odluke Saudijske Arabije da od jula dodatno smanji proizvodnju nafte za još milion barela dnevno. Rijad je ovaj potez nazvao "saudijska bombona", a na osnovu njega će Saudijska Arabija od jula proizvoditi devet miliona barela nafte dnevno, što je blizu procenjenog obima ruske proizvodnje u julu, prenose RIA Novosti.

Ovu odluku su Saudijci doneli kao korak iz predostrožnosti da bi podržali napore alijanse OPEK+ u cilju postizanja stabilnosti na tržištu nafte.

Cena sirove nafte se nakon ovog iznenađenja malo stabilizovala, a prema podacima sa berzi, u ovom trenutku se prodaje po 73,865 dolara za barel. Na sastanaku zemalja OPEK+ dogovoreno je da će ova organizacija umesto dosadašnjih 41,856 miliona barela dnevno počev od sledeće godine smanjiti proizvodnju za skoro 1,4 miliona barela na dnevom nivou.