AKTUELNO

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine objavilo je danas nove cene goriva i one će važiti do narednog petka.

Kako je objavljeno, litar evrodizela će do narednog petka na pumpama koštati maksimalno 200 dinara, dok će benzin evropremijum BMB 95 najviše koštati 180 dinara za litar.

Nove cene se objavljuju svakog petka do 15 časova.

Podsetimo, litar evrodizela prethodno je koštao 198 dinara, dok je benzin evropremijum BMB 95 bio 178 dinara za litar.

Za novi automobil subvencije od 2.500 do 5.000 evra

Uredba o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila na električni pogon usvojena je juče na sednici Vlade Republike Srbije, a Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo je u te svrhe 170 miliona dinara.

Pravo na subvenciju mogu da ostvare fizička lica, preduzetnici i pravna lica, a zahtevi se podnose Ministarstvu zaključno sa 31. oktobrom tekuće godine.

Koliko novca sleduje za električno vozilo?

Uredbom koja je juče usvojena predviđena je podrška, odnosno pomoć države za kupovinu više vrsta električnih vozila:

- Građani i pravna lica koji žele da ostvare pravo na subvencionisanu kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla, mogu da računaju na podršku od 250 evra u dinarskoj protivvrednosti.

- Za kupovinu električnih motocikala, motocikala sa bočnim sedištem, teških tricikala, lakih i teških četvorocikala, predviđena je podrška u iznosu od 500 evra.

- Najveći iznos subvencije dostupan je za električna putnička vozila sa najviše devet mesta za sedenje i električna teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do 3,5 tona, i kreće se od 2.500 do 5.000 evra.