AKTUELNO

Delegacija stručnjaka za posttraumatski tretman mladih, kulturu sećanja i društveni dijalog je juče i danas, na poziv Vlade Republike Srbije, a uz posredovanje Norveške ambasade, boravi u poseti Beogradu.

Tim eksperata sastoji se od članova tri institucije: Utoja centra, Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju iz Trondhajma - NTNU i Centra za studije o nasilju i posttraumatski stres - NKVTS. Centar sprovodi istraživanja o nasilju i traumatskom stresu i ima za cilj da pomogne onima koji su pogođeni nasiljem i traumom.

Centar je međunarodno orijentisan i razvija znanja na međunarodnom, akademskom nivou. Norveški stručnjaci su danas imali sastanke sa Radnom grupom za unapređenje mentalnog zdravlje i sigurnosti mladih, Predsednicom Vlade Srbije, Anom Brnabić, posetili su Institut za mentalno zdravlje i obišli Mladenovac.

Norveška strana je predstavila svoja iskustva vezano za period posle tragičnog događaja na ostrvu Utoja 2011. godine, kada je ubijeno 69, većinom mladih osoba. Takođe, sa srpskom stranom će se razgovarati o mogućnosti da se primene modeli podrške mladima koje su norveški stručnjaci upotrebili u posttraumatskom tretmanu. Biće reči i o norveškom modelu za pomirenje i društveni dijalog.

Članovi tima su: dr Sine Stensland - pedijatar sa specijalizacijom za zdravstvene posledice masovnih trauma kod dece i dr Harald Bakelund - psiholog sa specijalizacijom za PTSD, oboje iz NKVTSa, g. Jergen W. Fridnes - direktor Utoja centra i prof. Tur Ajnar Fagerland - profesor istorije, stručnjak za kulturu sećanja sa Univerziteta u Trondhajmu.

Norveška je, posle tragičnog događaja na Utoja ostrvu u julu 2011. godine, osmislila modele programa za rad multidisciplinarnih timova sa mladima i to u prepoznavanju ugroženih, praćenju njihovog zdravstvenog stanja i njihov dugoročni psiho-socijani oporavak.

Podsetimo, u pucnjavi koja se 3. maja, oko osam sati ujutru, dogodila u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, ubijeno je 10 osoba - osam đaka smrtno je stradalo na licu mesta, kao i čuvar škole, a jedna devojčica preminula je u bolnici. Zbog pucnjave je uhapšen dečak (13), učenik sedmog razreda te škole.

Masovno ubistvo koje je takođe promenilo živote građana Norveške i šokiralo svetsku javnost, desilo se 22. jula 2011. godine, kada je Norvežanin Andres Brejvik, ekstremista i “ideološki terorista”, u Norveškoj, na ostrvu Utoja blizu Osla, ubio 69 studenata u roku od 85 minuta.

#Norveški eksperti

#poseta Beogradu