AKTUELNO

Velika konferencija "Prevencija gojaznosti: Budućnost zdrave nacije" održava u hotelu Crowne Plaza.

Marija Bursić Vukadin, magistar farmacije ističe da je gojaznost dominantan zdravstveni problem današnjeg doba.

- To nije estetski, to je zdravstveni problem i upravo je cilj ove konferencije da se probudi svest o gojaznosti kao medicinskom problemu i ideja je da se sve više priča o prevenciji gojaznosti, naročito kod dece - istakla je Bursić Vukadin.

Ona je istakla da je ova konfrencija specifična po tome što se odvija u dva paralelna panela - jedan je namenjen opštoj javnosti, a drugi stručnoj.

- Ovu konferenciju je organizovao Struktura centar za gojaznost, European Communication Center i Udruženje za edukaciju i prevenciju gojaznosti, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Prisustvovaće lekari, prosveta, mediji, a i sami pacijenti - istakla je naša sagovornica.

Foto: TV Pink Printscreen

Što se tiče stručnog dela predavači će biti najeminentniji lekari iz zemlje i regiona, koji se bave lečenjem gojaznosti. Pričeće se o osnovnim koracima u lečenju gojaznosti, dijetoterapiji, psihološkoj podršci, fizičkoj aktivnosti, a i o farmakoterapiji jer je nedavno u Srbiji registrovan novi lek za gojaznost i o barijatrijskoj hirurgiji

Bursić Vukadin je podvukla da je osnova svega zdrava ishrana, a hrana je jako bitna i u lečenju gojaznosti.

- To je osnovi korak - promeniti ishranu i životne navike - istakla je ona.

Autor: